Hållbar köttkonsumtion

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Författare: Moa Persson; [2018-08-10]

Nyckelord: maskulinitet; hållbar köttkonsumtion; vegetariskt; genus;

Sammanfattning: I dagens samhälle äter vi för mycket rött kött och charkuteriprodukter för att det ska vara hållbart, både för hälsa och miljö. Konsumtionen är högre än de generella riktlinjerna i Sverige, trots detta är det många som inte vill ändra sina matvanor. Blandkost är den mest vanliga kosthållningen i Sverige idag, och att ändra sina kostvanor kan tyvärr anses som socialt avvikande. Syftet med den här studien var att identifiera bidragande orsaker till skillnader mellan kvinnors och mäns köttkonsumtion, vilket gjordes med hjälp av webbenkäter som spreds på sociala medier. Sammanlagt besvarades 283 enkäter (varav 202 kvinnor) som ingick i analysen. Enkäten behandlade deltagarnas kosthållningar och deras kostvanor ur ett generellt perspektiv. Studien undersökte hur deltagarna åt och deras syn på den egna köttkonsumtionen. Resultatet visade att män oftare åt mer rött kött och charkuteriprodukter och att kvinnor var mer benägna att aktivt minska sin köttkonsumtion. Kvinnorna gjorde det både på grund av ansvarskänsla, för att de ansåg det ohälsosamt med kött och ansåg det sämre ur miljöperspektiv. Genom att se vilka som tog på sig ansvaret att äta mindre kött kan vi i framtiden rikta kostråden mot de som är högköttskonsumenter. Både kvinnor och män ansåg också att det var normen och omgivningen som måste förändras för att kunna minska sin köttkonsumtion, och det är intressant att se att ansvaret för förändring då läggs över på någon annan.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)