Dietistens roll vid sårvård : Dietistens syn på nutritionens betydelse och sin egen funktion vid sårvård

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Institutionen för kostvetenskap

Författare: Elina Nilsson; Marie Olsson; [2011]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: SAMMANFATTNING Bakgrund: En god nutritionsstatus hos en patient med sår är viktig för en lyckad sårläkningsprocess. En dietist är unikt kvalificerad för behandling och prevention av nutritionsrelaterade tillstånd och eftersom sårläkning och nutrition är nära sammankopplade är det av intresse att veta hur dietisten ser på sin roll och nutritionens betydelse vid sårvård. Detta område har tidigare studerats i ytterst liten omfattning. Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka hur dietisten ser på sin roll och på nutritionens betydelse vid sårvård. Metod: Studien har en induktiv ansats. Semistrukturerade, kvalitativa intervjuer har genomförts med sex yrkesverksamma dietister som jobbar på fyra olika sjukhus i Mellansverige. En innehållsanalys har gjorts på intervjuerna. Koder och kategorier har skapats utifrån materialet, för att få en djupare förståelse för dietisternas uppfattning och tankar inom den aktuella frågan. Resultat: Resultatet tyder på att dietisten ser nutritionen som en viktig del i behandlingen av sår. Dock upplever dietisten att hon/han inte utnyttjas i tillräcklig utsträckning, att man är distanserad från patienterna och att nutritionen vid sårvård prioriteras lågt av andra yrkesgrupper inom vården. Man ser bland annat bristande kommunikation och ofullständiga rutiner som hinder i arbetet. Dietisten skulle vilja vara en mer naturlig och självklar del i sårvårdsarbetet. Trots en relativt negativ uppfattning om nuläget, ser man optimistiskt på framtiden inom sårvårdsarbete. De intervjuade dietisterna tror att mer forskning på området kommer leda till att dietistens roll blir mer uppmärksammad.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)