Portionering av fryst, tärnad frukt

Detta är en M1-uppsats från Mälardalens högskola/Akademin för innovation, design och teknik

Författare: Ema Marble; Ylva Fredriksson; [2018]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Kostia är ett relativt nytt företag som producerar och säljer smoothies. Det går bland annat att beställa dagliga leveranser av smoothies eller större mängder till events. Efterfrågan av det nyttiga alternativet fortsätter att växa och därmed måste Kostias produktionskedja utvecklas för att kunna tillfredsställa sina kunder och växa ytterligare som företag.   Dagens produktion är helt manuell, vilket tar längre tid än önskat. Det finns två flaskhalsar som tar mest tid i produktionen, en av dom är portioneringen av ingredienser. Portioneringen går till så att arbetaren tar fram skopa, behållare och våg, sedan nollställs vågen med behållaren på och arbetaren öppnar frysen. Ingredienserna skopas upp och hälls i behållaren på vågen. Därefter får arbetaren tillsätta och eventuellt skopa ur till rätt vikt uppnås. Detta tillvägagångssätt var omodern och helt manuell vilket gav stora utvecklingsmöjligheter.   Vårt uppdrag hos Kostia var att ta fram tre koncept för att underlätta portioneringen av ingredienser. För att kunna göra detta bestämdes att vi skulle avgränsa oss till portionering av mango.   Vi har listat kundbehoven, båda de uttalade och outtalade, upprättat en kravspecifikation och rangordnat dessa krav. Dessutom har vi använt oss av flera verktyg inom produktutvecklingen, så som Gantt-schema, funktionsanalys och Pughs matris.   Vi har haft nära kontakt med företaget för att försäkra oss om att vi är på rätt väg och för att få svar på frågor som dykt upp längs vägen.   Resultatet blev tre koncept som uppfyller företagets behov och ökar effektiviteten i deras produktionskedja. Koncepten kommer att snabba på företagets produktion vilket kommer att leda till att de kan ta emot större beställningar och därmed växa som företag.   Slutsatsen blev att vi lyckades med det uppdrag vi fått. Företaget har fått bättre alternativ för att mäta upp sina ingredienser och kommer dessutom att kunna anpassa våra koncept till sina övriga ingredienser. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)