Pedagogisk kartläggning i förskolan kring barn med funktionsnedsättningar. : En kvalitativ studie utifrån fem förskolepedagogers uppfattningar.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Institutionen för beteendevetenskap och lärande; Filosofiska fakulteten

Sammanfattning: Studien är en kvalitativ intervjuundersökning av fem förskolepedagogers uppfattningar av möjligheter och svårigheter att genomföra pedagogisk kartläggning kring barn med funktionsnedsättningar i förskolan. Barnen i barngrupperna är mellan ett och fem år. Ett eller flera barn har någon funktionsnedsättning. Två kommuner från södra Sverige är representerade.   Viktigt för studien har varit att studera arbetet med kartläggningen i ett helhetsperspektiv. Studiens teoretiska, utvecklingsekologiska, perspektiv ger möjlighet att uppfatta faktorer i barnets närmiljö men också i andra miljöstrukturer på samhällsnivå.   Resultatet presenteras i temana; observation, reflektion, samverkan och fortbildning. Innehållet i kartläggningen utgörs av barnens motorik, kommunikation, motivation, beteenden, samspel och relationer med såväl barn som vuxna samt hur planerade stödinsatser fungerar i verksamheten.   I pedagogernas kartläggningsarbete ingår förutom barnen; kollegor i arbetslaget, interna specialpedagoger, föräldrar, barnhabilitering och till viss del BVC. I fortbildningen ingår interna och externa aktörer. Olika specialpedagogiska perspektiv uttrycks i förhållande till barnen med funktionsnedsättningar.   Som förutsättningar för den pedagogiska kartläggningen fungerar de möjligheter och svårigheter som pedagogerna beskriver. Det är relationer, barngruppens storlek, medvetenhet kring olika roller, befintliga kartläggningsverktyg, tid för reflektion och utveckling av observationsmetoder, stabila arbetslag, gemensam fortbildning samt en organisering av samverkan mellan olika verksamheter. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)