Besiktning, byggfel och risker vid nyproduktion av bostäder : En sammanställning och konsekvensanalys

Detta är en Master-uppsats från KTH/Byggnadsteknik

Sammanfattning:

Idag går mycket av de anställdas tid åt till att arbeta med åtgärder på projektet som redan borde vara avslutade. Detta utgör en stor kostnad hos företagen samt upplevs som stressande hos de anställda. Denna studie fokuserar på vilka de vanligaste felen vid nyproduktion är genom att sammanställa besiktningsprotokoll, vilka konsekvenser felen kan ge och om det finns någon skillnad mellan utförandeentreprenader och totalentreprenader sett till antalet fel.

I genomsnitt uppkommer 15 anmärkningar per lägenhet. Ingen betydande skillnad i antalet anmärkningar har kunnat konstateras mellan entreprenadformerna. Majoriteten av anmärkningarna finns i kategorin för väggar där skador eller bristfälligheter i målning är vanligast. Dessutom är flertalet anmärkningar återkommande.

Många av de anmärkningar som uppkommer i entreprenaderna kan relateras till fuktskador. Flera anmärkningar kan också härledas till badrum vilket är en riskkonstruktion i en byggnad. Vid en studie utförd av SP har man konstaterat att bakterier kan finnas i sättbruket bakom kakel och klinker, något man tidigare inte trott varit möjligt. Vidare har anmärkningar för felaktig anslutning av golvbrunnar förekommit i flertalet entreprenader. Anslutningen av golvbrunnar är en av de mest känsliga anslutningarna som vi har i våra byggnader, felaktigheter i dessa kan leda till stora vattenskador i golvkonstruktionerna. Det förekommer även flertalet anmärkningar för fasader. Dessa felaktigheter kan leda till fuktskador i fasadkonstruktionen och en ökad energianvändning, vilket i sin tur ger en ökad energikostnad.

I och med att många av de felaktigheter som förekommer kan leda till fuktrelaterade skador så finns också risken för mögel eller annan biologisk påväxt. Fukt och mögelskador är tillsammans med bristfällig ventilation och kemiska emissioner från material kända riskfaktorer för astma, allergi och överkänslighet. Barn är särskilt utsatta för detta då de inte, biologiskt sett, är fullt utvecklade. När man pratar om sjukdomar som kan kopplas till en byggnad pratar man ofta om Sick Building Syndrome, även känt som Sjuka Hus-syndrom. Ett hus kan benämnas som sjukt om det över det normala förekommer symtom som irritation i ögon, hals och näsa, torrhetskänsla i hud och slemhinnor, hudutslag, trötthet, huvudvärk samt illamående hos de människor som vistas i byggnaden.

Det finns en risk att fel missas vid besiktning. Denna sammanställning av anmärkningar är ett utsnitt av hur byggföretag arbetar idag och kan bli ett verktyg som kan vägleda personer i vad de ska leta efter vid besiktningar för att göra ett bättre arbete. Det ger också en indikation på var man bör lägga sina insatser för att höja kvaliteten i byggandet. För att gemensamt höja kvaliteten måste all kunskap tas till vara, besiktningsmannen kan genom hela processen bidra med ett par extra ögon vilket gör att man kan undvika ”hemmablindhet” och därmed minska mängden resurser som används för korrektioner efter avslutat projekt. Att arbeta tillsammans som ett lag genom hela processen kommer vara lönsamt för alla parter.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)