Sjuksköterskors kunskaper om undernäring. : – attityder och kunskaper om nutrition och nutritionsbedömningar

Detta är en Kandidat-uppsats från Humanvetenskapliga institutionen

Författare: Kristina Wredberg; Sofia Harrysson; [2008]

Nyckelord: Nurse; nutrition; knowledge; attitude.;

Sammanfattning: Bland äldre patienter i Sverige är undernäring ett problem som växer sig allt större. Forskning har visat att många äldre patienter riskerar att drabbas av ohälsa, minskat välbefinnande och lägre egenvårds kapacitet vid undernäring (Johansson, 2004). Syftet med denna litteraturstudie var att genom omvårdnadsforskning belysa sjuksköterskors attityder och kunskaper till nutritionsbehov och nutritionsbedömningar hos äldre patienter över 65 år. En systematisk litteraturstudie valdes som metod, systematisk sökning, kritisk granskning, dataanalys samt sammanställning av vetenskapliga artiklar inom problemområdet gjordes. I dataanalysen framkom teman som sjuksköterskors attityd till nutrition, nutritionsbehov och nutritionsbedömning av äldre patienter. Sjuksköterskors kunskap och utbildning om nutritionens betydelse för patienternas välbefinnande. Resultatet i denna studie visar att nutritionskunskap och utbildning bland sjuksköterskor i dag är otillräcklig. Slutsatsen blir således, för att kunna fastställa och tillgodose äldre patienter nutritionsstatus bör en ökad kompetens utveckling bland sjuksköterskor ske.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)