“Se inte i backspegeln, vi har varken tid eller råd” : En kvalitativ studie om unga chefers perspektiv på jämställdhet

Detta är en Kandidat-uppsats från Södertörns högskola/Institutionen för samhällsvetenskaper; Södertörns högskola/Institutionen för samhällsvetenskaper

Sammanfattning:

Denna studie faller inom fältet för organisation och ledarskap och syftar till att skapa förståelse kring ojämställdhetens reproduktion i organisationer. Detta görs genom en djupare redogörelse för sex unga chefers perspektiv på jämställdhet. Då jämställdhet som organisatorisk process sällan står högst upp på organisationers dagordningar är det av denna studies intresse att rikta ljus mot jämställdhetsarbetet inom organisationer.

Studiens teoretiska kapitel fokuserar på ämnesområdena ledarskap, organisationskultur, genus och jämställdhet. Den sociala identitetsteorin betonar sambanden mellan jaget, samhället och rollprestationer och syftar till att förstå hur och varför människor väljer att anta olika roller. Enligt denna teori formas en ledares identitet utefter de sociala grupper denne tillhör. En organisations kultur kan i sin tur påverkas av ledarskapet då en ledare har den formella makten att skapa eller omvärdera normer inom den rådande kulturen. Att studera ledarskap inom organisationer är relevant för denna studie då chefer överlag kan tänkas ha en stor påverkan på sin organisations jämställdhetsarbeten.

Undersökningen är av kvalitativ karaktär och tar huvudsakligen avstamp i studiens primärdata bestående av djupintervjuer med sex respondenter. Respondenterna är i åldrarna 30-35 år och verksamma inom näringslivet. Samtliga intervjuer har transkriberats i sin fullständiga form för att sedan kodas i en tematisk analys. Vidare består studiens sekundärdata av en Regeringsrapport som publicerades år 2014 till Delegationen för jämställhet där unga chefers bristande insikt i ämnet jämställdhet belystes.

Denna studies resultat visade att föreställningar kring egenskapernas dikotomi lever kvar.

Detta framkom tydligt under intervjuerna då de flesta av respondenterna kunde generalisera beteenden kopplat till kön. Avslutningsvis visar denna undersökning att unga chefer är övervägande positiva till jämställdhetsarbeten inom organisationer men samtidigt relativt dåligt insatta i ämnet. Det finns med andra ord en vilja och ett engagemang. Däremot står det tydligt att det saknas insikt i ämnesområdet samt dess tillhörande begrepp.

 

 

 

 

 

 

 

 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)