Socker, stress och nedstämdhet : En kvantitativ studie om sambandet mellan gymnasieelevers sockerintag, upplevda stressnivåer och nedstämdhet

Detta är en Kandidat-uppsats från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH/Institutionen för idrotts- och hälsovetenskap

Författare: Fredrik Rosén; Johanna Soikkeli; [2018]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Sammanfattning Syfte och frågeställningar: Syftet med denna studie var att undersöka sockerintaget och nivån av stress och nedstämdhet hos gymnasieelever. - Hur ser sockerintaget ut hos gymnasieeleverna? - Hur ser nivån av stress ut hos gymnasieleverna? - Hur ser nivån av nedstämdhet ut hos gymnasieeleverna? - Finns det något samband med sockerintag och stress? - Finns det något samband med sockerintag och nedstämdhet? Metod: En kvantitativ studie har genomförts där en enkätundersökning gjorts på tre gymnasieklasser i en kommun i storstockholm. Det var 50 personer som deltog, varav 35 var kvinnor och 15 var män. Deltagarna var mellan 18 och 20 år. Enkäten innehöll frågor som berörde elevernas kostintag, deras upplevda nivåer av stress och nedstämdhet. Data har bearbetats i statistikprogrammet SPSS. Resultat: Resultatet visade att det mest frekventa intaget av godis och läsk var 2–3 gånger per vecka. Intaget av bakverk och glass var 2–3 gånger per månad. Hälften av eleverna tillsatte socker i mat och dryck. Resultatet angående stressnivåer och nedstämdhet visade att 56 % av eleverna upplevde höga stressnivåer, 44 % upplevde en låga stressnivåer. Resultaten visade också att 66 % av eleverna inte upplevde någon form av nedstämdhet eller mycket lätt nedstämdhet, 17 % upplevde lätt nedstämdhet, 15 % upplevde måttlig nedstämdhet och 2 % av eleverna upplevde svår nedstämdhet. Resultatet visade ett signifikant samband mellan ett högt sockerintag och höga stressnivåer. Det visade också ett signifikant samband mellan höga nivåer av nedstämdhet och även mellan ett högt intag av godis och höga nivåer av nedstämdhet. Slutsats: Resultaten i denna studie visade att ett högt sockerintag korrelerar med höga nivåer av stress och nedstämdhet. Det visade även att ett högt intag av godis korrelerade med höga nivåer av nedstämdhet. Det krävs mer forskning kring detta område och forskningen bör framförallt fokusera på att hitta orsakssamband mellan dessa variabler.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)