“Om ni inte får ihop showen lägger jag ner teatern, pang bom bara!” : Genusanalysav UR:sLivet i Bokstavslandet

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Uppsala universitet/Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier; Uppsala universitet/Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Sammanfattning:

Syftet med denna studie har varit att analysera UR:s mest spelade utbildningsprogram för F-3, Livet i Bokstavslandet, utifrån ett genusperspektiv. Studien innehåller en kvantitativ och en kvalitativ under-sökning som tillsammans svarar på både taltidsfördelning samt på hur framställningar av maskulinitet och femininitet gestaltas.

 

I dagens samhälle används medier och digital teknik mer än aldrig förr. Detta medför att även skolan visar samma trend där användningen av digitala lärresurser i klassrummen ständigt ökar. Läroplanens centrala innehåll uppmuntrar till användandet av digitala verktyg och många lärare använder UR:s utbildningsprogram i sin undervisning. Både läroplanen och UR:s uppdrag belyser vikten av jämställd-hetsarbete samt att könsstereotypa framställningar motverkas. Tidigare forskning visar dock att män och kvinnor ofta framställs stereotypt i både medier och läromedel och detta får påverkan på samhällets alla nivåer. Maskulinitet visas oftast i maktposition och femininiteten blir följaktligen marginaliserad.

 

Den kvantitativa delen av resultatet visar på en jämn taltidsfördelning mellan män och kvinnor och går på så sätt emot tidigare forskning inom området. Vad gäller framställningar av maskulinitet och femininitet visar karaktärerna upp både normkritiska och icke-könsstereotypa ageranden. Resultaten bekräftar dock att maskulina praktiker och attribut fortfarande ses som normerande och eftersträvans­värda. Det studien framför allt uppmärksammar är att trots att serien, utåt sett, är genomtänkt ur ett genusperspektiv visas vid en djupare analys att vissa ideal fortfarande styr. Med detta i åtanke vill vi understryka vikten av att som lärare ständigt lyfta och diskutera genusfrågor med eleverna.

 

 

Nyckelord: genus, jämställdhet, UR, genusframställningar, maskulinitetsnormen

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)