Can a gluten-free and caseinfree diet reduce symptoms in children with Autism Spectrum Disorders?

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet Avdelningen för Invärtesmedicin och Klinisk Nutrition Sammanfattning Titel: Kan en glutenfri och kaseinfri diet minska symptom hos barn med Autismspektrumtillstånd? Författare: Anna Caesar och Mikaela Schönning Handledare: Heléne Bertéus Forslund Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-04-11 Bakgrund: Autismspektrumtillstånd är en samling komplexa tillstånd som orsakar problem med bland annat kommunikation, uppmärksamhet, social interaktion och kognitiv funktion. Det finns idag inget känt botemedel, men det finns olika metoder för att minska symptomen. Barn med autismspektrumtillstånd har påvisat högre nivåer än andra barn av protein från gluten och kasein i urinen och det finns teorier om att dessa proteiner kan bidra och förvärrar en del av symptombilden. Syfte: Syftet med denna översiktsartikel är att fastställa om en gluten- och kaseinfri diet kan reducera symptom och/eller förbättra sjukdomstillståndet hos barn med autismspektrumtillstånd. Sökväg: Sökningar gjordes på databaserna PubMed och Scopus mellan den 15 och 19 februari 2012 för att hitta artiklar om ämnet. Sökord som användes var ”autism gluten casein”, ”autism diet”, och ”autism gluten free NOT review”. Urvalskriterier: Inklusionskriterierna var randomiserad kontrollerad prövning eller klinisk prövning, utförd på barn 0-18 år med autismspektrumtillstånd, ha en gluten- och kaseinfri dietgrupp och en kontrollgrupp, samt vara skriven på engelska. Datainsamling och analys: Åtta studier valdes ut genom ovan nämnda sökväg och granskades enligt SBUs granskningsmall för randomiserad kontrollerad prövning. Av dessa valdes fyra medium- eller högkvalitativa studier ut som uppfyllde alla inklusionskriterier. Resultaten och evidensen sammanställdes sedan enligt GRADE-systemet. Resultat: Studierna visar, med låg vetenskaplig evidens, att en gluten- och kaseinfri diet inte ger någon positiv effekt på kommunikation, social interaktion eller kognitiv funktion hos barn med autismspektrumtillstånd. Det finns en måttlig vetenskaplig evidens för att dieten ger en positiv effekt på uppmärksamhet. Slutsats: En gluten- och kaseinfri diet kan möjligtvis förbättra vissa symptom hos barn med autismspektrumtillstånd, men det finns idag en för låg vetenskaplig evidens för att kunna rekommendera dieten till alla barn med diagnosen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)