Sökning: "äta omvårdnad"
Visar resultat 1 - 5 av 51 uppsatser innehållade orden äta omvårdnad.
1. Upplevelsen av förändrad funktion och utseende under och efter behandling av huvud- och halscancer : En litteraturöversikt med kvalitativ ansats
Kandidat-uppsats, Jönköping University/HHJ, Avdelningen för omvårdnadSammanfattning : Bakgrund: Huvud- och halscancer leder till olika förändringar som påverkar patienten fysiskt och psykiskt samt påverkar vardagen och livssituationen. Sjuksköterskan har en central roll för dessa patienter då dennes uppgift är att främja hälsa genom att bidra med stödåtgärder. LÄS MER
2. Patienter inom palliativ vård som frivilligt slutar äta och dricka : Sjuksköterskans perspektiv
Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärdSammanfattning : Bakgrund: Mat- och dryckesvägran i livets slutskede är ett fenomen som sjuksköterskor inom palliativ omvårdad ofta stöter på. När en patient vägrar äta och dricka, uppstår frågor om hur symtomlindring och lindrat lidande bäst ska gå till, samtidigt som patientens autonomi och självbestämmande hedras. LÄS MER
3. Patienters upplevelser av återhämtning med Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) efter kolorektal kirurgi
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknikSammanfattning : Bakgrund: Kolorektal kirurgi är en operation som ger en lång återhämtningstid för patienten. Enhanced Recovery After Surgery, är ett snabbt återhämtningsprogram som gör att patienter kan återhämta sig bättre från operationen och därmed skrivas ut från sjukhuset och komma hem betydligt mycket snabbare än med standard återhämtningsprogram. LÄS MER
4. Att förebygga undernäring hos personer med demenssjukdom
Kandidat-uppsats, Blekinge Tekniska Högskola/Institutionen för hälsaSammanfattning : Bakgrund: Personer med demenssjukdom är den grupp som löper högst risk att drabbas av undernäring. Detta för att minskad kognitiv förmåga ökar risken för undernäring. Undernäring är ett stort och omfattande problem på särskilt boende. LÄS MER
5. Måltidsmiljö vid demenssjukdom
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärdSammanfattning : Bakgrund: Allt eftersom demenssjukdomen fortskrider får många patienter svårigheter att äta på grund av utvecklade kognitiva och fysiska funktionsnedsättningar. Problem: Patienter med demenssjukdom löper därför risk för undernäring och försämrad hälsa då deras tillstånd i förlängningen leder till måltidsrelaterade svårigheter. LÄS MER