Sökning: "A vitamin"

Visar resultat 1 - 5 av 216 uppsatser innehållade orden A vitamin.

  1. 1. Optimization of Solid-State Fermentation process for brown seaweed using LAB and characterization of the products

    Master-uppsats, Lunds universitet/Bioteknik (CI); Lunds universitet/Bioteknik (master)

    Författare :Sweta Singh; [2024]
    Nyckelord :lactic acid bacteria; solid-state fermentation; Alaria esculenta; Saccharina latissima; seaweed fermentation; biotechnology; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Fermentation has played a vital role in human history, offering solutions for food preservation, culinary diversity, and the creation of diverse and flavorful foods and beverages. Its importance continues today, both in traditional practices and in modern industrial applications. LÄS MER

  2. 2. Tiaminbrist på idisslare : hur vanligt är det med symtom i Sverige?

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Johan Turnstedt; [2024]
    Nyckelord :CCN; cerebrocortikal nekros; PEM; polioencefalomalaci; enkätstudie;

    Sammanfattning : Tiamin är ett vattenlösligt vitamin essentiellt för många djur, inklusive människor. Idisslare producerar normalt tillräckligt med tiamin via mikrober i våmmen, men brist kan ändå uppstå vid särskilda förhållanden. LÄS MER

  3. 3. Hur näringsriktiga är hemlevererade matkassar i förhållande till näringsrekommendationer? : - En kvantitativ studie.

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Malin Grönroos; Maya Salmikivi; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Användandet av matkassar ökar i välutvecklade länder, såväl som förekomsten av kostrelaterade sjukdomar såsom övervikt. Tidsbrist och mental belastning kan vara hinder för att laga hälsosam mat hemma, därav kan hemlevererade matkassar vara användbara för att möjligtvis få hem näringsrika måltider i stället för att köpa ohälsosam mat. LÄS MER

  4. 4. Komjölk kontra växtbaserade alternativ : en jämförande studie kopplat till näringsinnehåll, hälsa och miljöpåverkan

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Linnéa Andersson; [2023]
    Nyckelord :Näringsinnehåll; miljö; komjölk; växtbaserade alternativ;

    Sammanfattning : Den här uppsatsens syfte är att utifrån näringsinnehåll, hälso- och miljöpåverkan jämföra komjölk med växtbaserade alternativ. De växtbaserade dryckerna som rapporten belyser är havre-, soja- och mandeldryck. En litteraturstudie har genomförts varvid flera olika databaser har använts. LÄS MER

  5. 5. Nutritionens betydelse för läkning av bensår : En beskrivande litteraturstudie

    M1-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Mollie Bylund; Malin Pierrou; [2023]
    Nyckelord :Leg ulcers; nutrition; wound healing; Bensår; nutrition; sårläkning;

    Sammanfattning : Bakgrund: Svårläkta bensår är ett omfattande och komplext problem inom vård och omsorg. Läkningsprocessen är ofta långdragen och innebär ett stort lidande för patienten med negativ inverkan på livskvaliteten. LÄS MER