Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 12 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Konsumenters acceptans av insektsbaserade livsmedel i Sverige : En kvantitativ studie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Maria Andersson; David Wimmerstedt; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund  År 2050 beräknas jordens befolkning uppgå till omkring nio miljarder människor. Drygt en miljard lever dagligen med akut hungersnöd. För att upprätthålla naturliga levnadsvanor behövs alternativa hållbara livsmedel. LÄS MER

  2. 2. Insekter till middag! : är Sverige redo för en ny matkultur?

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Nikolina Ström; [2022]
    Nyckelord :Insekter; Livsmedel; Hållbarhet; Matkultur; Entomofagi;

    Sammanfattning : Är Sverige redo för en ny era i sin matkultur? Vi har gjort det förut och vi kan göra det igen! Entomofagi! Äta insekter? Svensk matkultur har ändrats mycket genom tiden och förändras fortfarande, kommer insekter kunna bli ett populärt alternativ på marknaden tro? Förr åt vi varken pasta, pizza, falafel eller sushi. Det har vi delvis medlemskapet i EU att tacka för, då det medförde bland annat frihandelsavtal inom EU. LÄS MER

  3. 3. Hur gruppstorlek påverkar tillväxt hos hussyrsan (Acheta domesticus)

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Ecology

    Författare :Hedda Björk Ericsson; [2021]
    Nyckelord :Acheta domesticus; grupp-effekt; hussyrsa; tillväxthastighet; individstorlek;

    Sammanfattning : Ökad tillväxthastighet har observerats bland insekter som hålls i grupp. Begreppet för fenomenet är grupp-effekt (group effect), vilket beskrevs 1958 av Rémy Chauvin. Det finns olika förklaringar till varför tillväxten ökar, men det är osäkert vad den bakomliggande mekanismen är. LÄS MER

  4. 4. Expansionsmöjligheter hos Acheta domesticus : En studie om syrsmjölets påverkan på färg,textur, gillande och expansion i extruderadmajskrok.

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Fredrik Andersson; Mattias Hansson; [2020]
    Nyckelord :Extrusion; House cricket; Acheta domesticus; protein; entomophagy; Extrudering; hussyrsa; Acheta domesticus; protein; entomofagi;

    Sammanfattning : I takt med en ökande världspopulation ställs allt hårdare krav på primärproducenter att tillgodose råvaror i adekvata mängder. Forskning inom området är av stor vikt för att hitta nya hållbara källor för näringsämnen som exempelvis protein, eftersom produktionen i dagsläget för med sig många miljömässiga nackdelar. LÄS MER

  5. 5. Sustainable and cost-efficient feed ingredients for optimum breeding of house crickets (Acheta domesticus) for human consumption in Thailand

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Lina von Hackewitz; [2020]
    Nyckelord :acheta domesticus; house cricket; farming; feed; feed alternatives; chicken feed; growth; by-product;

    Sammanfattning : The world population is expected to increase over the next 30 years. The global food production system is under pressure to keep up with the growing demand . In the last years, increased attention has been paid to use livestock with lower environmental impact, like the house cricket Acheta domesticus. LÄS MER