Sökning: "Alkoholer"
Visar resultat 1 - 5 av 22 uppsatser innehållade ordet Alkoholer.
1. Personlig fertilitetsguide
Magister-uppsats, KTH/Skolan för industriell teknik och management (ITM)Sammanfattning : En av tio kvinnor har en oregelbunden menscykel. Cykelns fertila dagar är på grund av oregelbundenheten svårare att identifiera vilket gör det mer besvärligt att planera inför en graviditet. Företaget Ovulai upptäckte ett bristande utbud av naturliga metoder som möjliggör en kartläggning av fertiliteten hos just dessa kvinnor. LÄS MER
2. Photoredox catalysis enabled C–O bond activation: Access to unnatural amino acids
Master-uppsats, KTH/KemiSammanfattning : Fotoredoxkatalys tillhandahåller möjligheter att utveckla nya hållbara kemiska reaktionsvägar. När fotokatalysatorn bestrålas med synligt ljus möjliggörs elektronöverföring till eller från substratet som i sin tur medför alstring av reaktiva fria radikaler. LÄS MER
3. Evaluating the suitability of carbon source from fermentation of primary filter sludge for biological nutrient removal
Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiteknik (CI)Sammanfattning : Traditional biological nutrient removal (BNR) processes in wastewater treatment require access to easily biodegradable carbon in order to achieve sufficient removal. However, a lot of the carbon in the influent wastewater is not directly available for BNR bacteria but need to undergo hydrolysis first. LÄS MER
4. Verifiering av metod för analys av etylenglykol i plasma på Roche Cobas® c502
Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)Sammanfattning : Etylenglykol (etan-1,2-diol) är en dihydroxyalkohol som är en komponent i kylarvätska och andra frost- och kylskyddsmedel. Förtäring av etylenglykol leder till allvarliga skador och i värsta fall död utan behandling. I Sverige år 2020 fanns det endast ett tiotal laboratorier som erbjöd analys av etylenglykol dygnet runt. LÄS MER
5. Aroma components of long ripened cheese and their origin, variation and contribution to flavour : with focus on propionic acid
Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Flavour compounds in cheese are formed by metabolism of residual lactose, lactate and citrate, proteolysis and lipolysis through the activity of e.g., starter bacteria. Generally identified aroma components in cheese are fatty acids, esters, alcohols, ketones, lactones, aldehydes, and sulphur compounds. LÄS MER