Sökning: "Allergener"

Visar resultat 1 - 5 av 29 uppsatser innehållade ordet Allergener.

  1. 1. En kartläggning av medvetenhet och kunskap kring allergener i kök som lagar mat till förskolor i Kalmar kommun

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Nodar Badran; [2023]
    Nyckelord :allergener; allergikost; Kalmar; rutiner och IgE-medierad allergi;

    Sammanfattning : Studierna har visat att andelen förekomst av matallergier hos barn varierar mellan 5-8%. Vanliga allergiframkallande livsmedel inkluderar mjölk, ägg, fisk, skaldjur, olika spannmål, nötter, frön och baljväxter som jordnötter och soja. LÄS MER

  2. 2. En kartläggning av kännedom och kunskap gällande allergener på pizzerior i Kristianstads kommun

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ali Fakhro; [2022]
    Nyckelord :Allergener; matallergi; pizzeria; Kristianstad; rutiner;

    Sammanfattning : Allergener är ämnen som orsakar matallergi, även kallat födoämnesallergi. Denna typ av allergi kan orsaka allvarliga symptom, varav det allvarligaste är anafylaktisk chock som kan leda till allvarliga konsekvenser. Det finns lagstiftning som klargör hur informationen till konsumenterna ska se ut. LÄS MER

  3. 3. Hälsorelaterad livskvalitet vid allergisk rinit : En litteraturstudie

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Johanna Hedén; Sandra Jäder; [2022]
    Nyckelord :allergic rhinitis; health-related quality of life; patient; nursing; allergisk rinit; hälsorelaterad livskvalitet; patient; omvårdnad;

    Sammanfattning : Bakgrund: Allergisk rinit (AR) är en vanlig kronisk sjukdom. AR innebär allergi mot luftburna allergener vilket kan yttra sig med långvariga eller återkommande symtom från näsa och/eller ögon med varierande svårighetsgrad. Hälsorelaterad livskvalitet (HRQoL) är de delar av livet som påverkas av hälsa, sjukdom och behandling. LÄS MER

  4. 4. Livsmedelsverksamheters allergeninformation ur ett konsumentperspektiv -En uppföljning av ett allergenprojekt inom den offentliga livsmedelskontrollen

    Magister-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Nina Ljungberg; [2020]
    Nyckelord :Allergen; allergy; milk allergy; restaurant; allergy information; Agriculture and Food Sciences; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Foodallergy is on the rise in Sweden and the rest of the world and is a global health issue. Milk protein is the allergen that causes the most allergic reactions in Sweden and those who are highly allergic to milk risk going into an anaphylactic shock which in worst case can be fatal. LÄS MER

  5. 5. Dysbios av hudens mikrobiom vid atopisk dermatit hos hund

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry

    Författare :Johanna Onselius; [2019]
    Nyckelord :atopisk dermatit; hund; dysbios; staphylococcus;

    Sammanfattning : Atopisk dermatit är en vanlig hudsjukdom som drabbar runt 10-15% av alla hundar. Sjukdomen innebär överkänslighetsreaktioner med bland annat klåda mot specifika allergener. Ofta är det allergener som hunden kan komma i kontakt med i vardagen, som till exempel pollen eller husdamm. LÄS MER