Avancerad sökning

Visar resultat 11 - 15 av 40 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 11. Nourishing a growing population : overcoming the challenge of B12 deficiency in an increasingly vegetarian world

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Helen Olga Thompson; [2020]
    Nyckelord :vitamin B12; lactic acid fermentation; vegan diets; micronutrient deficiency; sustainability; legumes;

    Sammanfattning : Increasing numbers of people are eliminating animal products from their diet in response to environmental concerns, as well as for human health reasons and in recognition of animal rights. Vitamin B12, an essential nutrient produced exclusively by bacteria and archaea, is present in animal products but is generally absent from unfortified plant foods. LÄS MER

  2. 12. Biologisk variation av B12 och folsyra hos hund

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Marie Häggmark; [2020]
    Nyckelord :B12; folat; biologisk; variation; variationskoefficient; individualitet; analys; kvalitetsmål; Serum; Hund; folsyra;

    Sammanfattning : De två B-vitaminerna B12 och folsyra används i dagsläget främst för att utreda mag- och tarmstörningar hos hund, då rubbningar i nivåerna av dessa vitaminer är mycket specifika för störningar i vissa delar av mag- och tarmkanalen. Det vanligaste sättet att analysera B12 och folsyra är att mäta totala nivåer med automatiserade instrument i serum/plasma och att jämföra provsvaren med ett referensintervall baserat på en grupp friska hundar, s. LÄS MER

  3. 13. För- och nackdelar med köttkonsumtion : en sammanställning av de möjliga konsekvenserna med kött i människans diet, ur ett västerländskt perspektiv

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Moa Rönnhagen; [2020]
    Nyckelord :kött; näring; hälsa; klimat; miljö och kultur;

    Sammanfattning : Att livsmedel tar upp en stor del av människans liv är grundläggande och förståelsen för att det även har så stor betydelse på vår hälsa, miljö och klimatet, är en förutsättning för att framtida generationer ska kunna leva utan hunger och fattigdom. Köttkonsumtionen i västvärlden bygger framförallt på rekommendationer som tagits fram av världshälsoorganisationen samt respektive lands motsvarighet till Livsmedelsverket. LÄS MER

  4. 14. Sambandet mellan långtidsbehandling med metformin och brist på vitamin B12 hos patienter med typ-2 diabetes : En litteraturstudie

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Umeå universitet/Institutionen för integrativ medicinsk biologi (IMB)

    Författare :Rana Torany; [2020]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  5. 15. Vegansk kosthållning : En kvantitativ studie om upplevelser, erfarenheter och kostmönster hos veganer

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Julia Lindman; [2019]
    Nyckelord :kost; vegan; veganism; vegetarian; upplevelser; erfarenheter; kostmönster;

    Sammanfattning :   Bakgrund Vegetarisk kosthållning blir vanligare och intresset för veganism ökar. Kosthållningen kan innebära hälsofördelar vilket är ett av motiven till veganism. Trots ökad popularitet cirkulerar fortfarande fördomar kring kosthållningen. LÄS MER