Sökning: "Blötläggning"

Visar resultat 1 - 5 av 18 uppsatser innehållade ordet Blötläggning.

  1. 1. Att ersätta plast i livsmedelsförpackningar : en studie om möjlig övergång till papper som råvara

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Elin Hertzman; [2023]
    Nyckelord :Food packaging; Paper yarn; Knitting; Tensile strength; Livsmedelsförpackningar; Pappersgarn; Stickning; Dragstyrka;

    Sammanfattning : Det talas allt oftare om de problem som världens plastanvändning åsamkar miljön genom exempelvis nedskräpning och mikroplaster. Det finns många olika typer och användningsområden för plast. LÄS MER

  2. 2. Complementary porridge based on pearl millet and cow pea : the effect of traditional processing techniques and cooking methods on pasting properties and in vitro starch digestibility

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Signe Christerson; [2023]
    Nyckelord :Cow pea; pearl millet; traditional processing techniques; germination; fermentation; soaking; pasting properties; starch digestibility; energy density;

    Sammanfattning : In Mozambique, malnutrition in children under 5 years is a serious concern. The condition is thought to be owing to nutritionally inferior diets and improper feeding practices on a mainly cereal-based diet, where porridges from millet- and legume-flours constitute the major staple food. LÄS MER

  3. 3. Uppvärmning som en potentiell metod att bekämpa fröer av blomsterlupin (Lupinus polyphyllus)

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

    Författare :Daria Petrachkova; [2023]
    Nyckelord :Lupinus polyphyllus; garden lupin; heat treatment; seed germination; Lupinus polyphyllus; blomsterlupin; värmebehandling; frögroning;

    Sammanfattning : Blomsterlupin (Lupinus polyphyllus) är en iögonfallande invasiv växtart som i nuläget är spridd över större delen av Sverige utom nordvästra delen av Norrbotten. Framtagande av effektiva bekämpningsmetoder är av stor betydelse eftersom spridning av blomsterlupin hotar känsliga naturhabitat, exempelvis så kallade artrika vägkanter. LÄS MER

  4. 4. Brännässla (Urtica dioica L.): Bioaktiva komponenter och funktionella egenskaper

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Matilda Wetterholm; [2023]
    Nyckelord :Urtica Dioica L.; bioaktiva komponenter; hälsa;

    Sammanfattning : Urtica dioica L. (UD) eller brännässla har använts i tusentals år som traditionell medicin och i kosten. Litteraturstudien syftar till att undersöka vilka bioaktiva komponenter som finns i nässla och dess funktionella egenskaper med fokus på hälsa. Brännässlan är känd som ett ihärdigt ogräs som orsakar smärtsam klåda. LÄS MER

  5. 5. Smaksättning av vegetabilisk yoghurt på Vicia faba

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ellen Landström; [2022]
    Nyckelord :Vicia faba; åkerböna; bondböna; yoghurt; vegetabiliskt; smaksättning; närproducerat; proteinskifte;

    Sammanfattning : En övergång från animaliska till vegetabiliska proteiner är en attraktiv strategi för att förbättra livsmedelsproduktionen samt minska belastningen på miljön. Bondöna (Vicia faba) är en lämplig proteingröda att odla i Sverige vilket skulle gynna det svenska jordbruket samt var gynnsamt då trenden i samhället just nu är ett intresse för närproducerat. LÄS MER