Sökning: "Black currant"

Hittade 4 uppsatser innehållade orden Black currant.

  1. 1. Söta svarta vinbär - Kartläggning av kvalitetsegenskaper med fokus på antocyaniner

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Författare :Anna Lundberg; [2023]
    Nyckelord :HPLC; titrerbar syra; BRIX; upplevd sötma; öslig torrsubstans; hälsoaspekter; Ribes nigrum;

    Sammanfattning : Svarta vinbär, Ribes nigrum, är ett bär med lång historia i Sverige och har många kvalitativa egenskaper inte minst hur ett hälsoperspektiv. Dock faller inte detta bär alla i smaken på grund av dess sura smak, därför har förädling med fokus på att få fram en sötare smak utförts vid SLU. LÄS MER

  2. 2. Analysis of polyfunctional thiols in beer : Developing a novel method of extraction and analysis using GC-FID

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Arvid Lindmark; [2022]
    Nyckelord :Beer; Hops; Thiols; 3MHA; 4MMP; Food Technology; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : In this project, attempts were made to identify and quantify two polyfunctional thiols – 4-mercapto-4-methyl-pentanone and 3-mercaptohexyl acetate – and three monoterpene alcohols – linalool, geraniol, and β-citronellol – in beer samples. In order to avoid the use of hazardous compounds such as dichloromethane and hydroxymercuriobenzoate, common in traditional methods, two novel techniques were tested: a pure liquid-liquid extraction of the beer samples with cyclohexane, and a liquid-liquid extraction with cyclohexane followed by solid phase extraction on silver ion columns. LÄS MER

  3. 3. Developing a Method to Study the Impact of Microbial DNA on the Brain Related to Alzheimer’s Disease – Can Food Make a Change?

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Fuh-Tzu Yang; [2022]
    Nyckelord :DNA extraction; Microbiome DNA enrichment; Host DNA depletion; 16S rRNA sequencing; Alzheimer’s disease; Gut-brain axis; Microbiota; Microbial DNA; Black currant; Applied Nutrition and Food Chemistry; Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : Understanding the gut-brain-microbiota axis can help us provide a new tool to manage conditions such as Alzheimer’s. However, a major challenge is selectively amplifying the bacterial DNA which is present at a much lower level than the host DNA. LÄS MER

  4. 4. Användarfokuserad utveckling av en mellanmålsdryck för skolelever

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Sektionen för lärande och miljö

    Författare :Jesper Nyman; Niklas Yin; [2014]
    Nyckelord :profiling; preference; children; concentration; teachers; students; snack; profilering; preferens; barn; koncentration; lärare; elever; mellanmål;

    Sammanfattning : Examensarbetets syfte var att undersöka preferenser för olika mellanmålsdrycker, avsedda för skolbarn och som enbart var tillverkad av skånska vegetabilier. Ett ytterligare syfte var att studera lärares uppfattningar av elevernas koncentrationsförmåga under lektionstiden innan lunch. LÄS MER