Sökning: "Blastdödning"

Hittade 5 uppsatser innehållade ordet Blastdödning.

  1. 1. Blastdödning i potatis : påverkan på knölens visuella kvalitet genom olika avdödningsmetoder

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Christian Rydén; [2022]
    Nyckelord :Potatis; Blastdödning; blastkrossning; potatiskvalitet; blastkross; pyraflufenetyl; karfentrazonetyl; skalmissfärgning; lackskorv; avdödning; matpotatis; skalmognad; skal; potatisodling;

    Sammanfattning : I matpotatisodling är knölens slutliga kvalitet alltid högt prioriterad, både den invändiga och utvändiga kvaliteten har stort fokus. Eftersom det har stort inflytande på konsumentens vilja att köpa produkten. LÄS MER

  2. 2. Orsaker till problem med skal-fasthet hos matpotatis

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Gabriella Olsson; [2014]
    Nyckelord :skalfasthet; periderm; skal; skalmognad; matpotatis; kalcium; torquemeter; knölar; phellem; phellogen; ; phelloderm; skalfinish ;

    Sammanfattning : Idag ställs stora krav på matpotatisen utseende. Att förbättra skalfinishen är många gånger önskvärt för matpotatisodlaren. En försämring av skalfastheten hos etablerade matpotatissorter har uppmärksammats av Lars Bolin, VD på Svensk Potatis. LÄS MER

  3. 3. Skalsjukdomar och knäpparlarver i potatis : I. blastdödningsperiodens och -metodens inflytande på förekomsten av skalsjukdomar : II. drycore-symptom; samband mellan knäpparlarver och Rhizoctonia och effekt av olika betningsmedel

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Agricultural Research for Northern Sweden

    Författare :Stefan Brorsson; [2011]
    Nyckelord :skalsjukdomar; knäpparlarver; silverskorv; svartpricksjuka; lackskorv;

    Sammanfattning : Detta projekt är fokuserat på svensk matpotatisproduktion samt förbättrat växtskydd och livsmedelskvalité. I projektet ingår två fältstudier utförda på Gotland sommaren 2009 med inriktning på skalsjukdomar och knäpparlarver. LÄS MER

  4. 4. Potatisens specifika vikt och kokegenskaper med hänsyn till odlingsplats och sort

    L3-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Markus Göstason; Erik Olsson; [2008]
    Nyckelord :potatis; kokkvalitet; matpotatis; King Edvard; Bintje; Fakse; specifik vikt;

    Sammanfattning : The boiling properties are an important quality issue of the potato. In order to obtain adequate boiling properties the growth of the potato needs to be controlled and interrupted at the right time. However, it is difficult to determine when to stop the growth. LÄS MER

  5. 5. Kokkvalitet hos matpotatis beroende på odlingsåtgärder och specifik vikt

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, SLU/Other

    Författare :Mårten Rasmusson; Johan Enochsson; [2007]
    Nyckelord :kokkavlitet; matpotatis; odlingsåtgärder; sjunkprovsmetoden;

    Sammanfattning : Matpotatis är en livsmedelsråvara där den specifika vikten är direkt avgörande för kokegenskaperna och kvaliteten. På grund av varierande kokkvalitet hos matpotatis blev vi kontaktade av Skånes Potatisodlarförening för att göra en dokumentation om hur odlarna bedriver sina matpotatisodlingar och för att försöka hitta ett samband mellan odlingsåtgärder och kokkvalitet i matpotatisen. LÄS MER