Sökning: "Blood Lipids"

Visar resultat 1 - 5 av 45 uppsatser innehållade orden Blood Lipids.

  1. 1. Spirulinas effekt på blodlipidnivåer – En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Andrea Grankvist; Fia Löfmark; [2024-02-09]
    Nyckelord :Spirulina; Arthrospira Maxima; Arthrospira Platensis; blodlipider; LDL; HDL; totalkolesterol; triglycerider; blood lipids; total cholesterol; triglycerides;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel är att undersöka om spirulinaintag har en effekt på blodlipidnivåer hos vuxna människor, oavsett hälsostatus. Metod: En systematisk litteratursökning utfördes i databaserna Scopus och PubMed. LÄS MER

  2. 2. KARAKTERISERING AV EN PLASMABUREN SIGNALMOLEKYL SOM STIMULERAR FRISÄTTNING AV SFINGOSIN-1-FOSFAT FRÅN RÖDA BLODKROPPAR

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet / Instiutionen för biologi och miljövetenskap

    Författare :Matilda Nordström; [2022-10-19]
    Nyckelord :Sphingosine-1-phosphate S1P ; Red blood cells; Plasma; Signaling molecule; LC-MC;

    Sammanfattning : Bioactive sphingolipid Sphingosine-1-phosphate (S1P) is found in blood, where it plays an important part in, for example, angiogenesis. S1P is synthesized in hepatocytes, vascular endothelium and blood cells, then transported with high-density lipoprotein (HDL) or albumin in plasma. S1P can accumulate in, and be released from red blood cells. LÄS MER

  3. 3. Ingen effekt av fermenterade sojaprodukter på blodfetter

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Paulina Lindman; Julia Nordqvist; [2022-06-21]
    Nyckelord :Blodfetter; lipidprofil; HDL-C; LDL-C; totalkolesterol; kardiovaskulär sjukdom; cheonggukjang; doenjang; fermenterad soja; fermented soy; cardiovascular disease; total cholesterol; lipid profile; Blood lipids;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska översikt var att undersöka det vetenskapliga underlaget för att supplement av fermenterade sojaprodukter har en effekt på blodfetter hos vuxna med normala blodfettsnivåer. Metod: Litteraturinsamlingen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. LÄS MER

  4. 4. Effects of plant polar lipids on postprandial glycemic regulation in healthy humans

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Yijia Yao; [2022]
    Nyckelord :plant polar lipid; meal study; clinical study; postprandial glycemic regulation; applied nutrition and food chemistry; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : In light of diabetes becoming a global discussion topic, some steps ought to be taken to help reduce the number of individuals suffering from the disease. Keeping good glycemic control through a healthy diet helps prevent diabetes and cardiovascular disease. Plant lipids are increasingly being studied for their postprandial effects on humans. LÄS MER

  5. 5. Systemic risk markers for cardiovascular diseases, effect of periodontal treatment : A literature study

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för odontologi

    Författare :Mohamed Sabee; Bilal Dumairieh; [2022]
    Nyckelord :Periodontitis; Periodontal treatment; cardiovascular diseases; blood lipids; cytokines; CRP;

    Sammanfattning : ABSTRACT Background: Cardiovascular diseases (CVD) can be a risk factor for periodontitis, but periodontitis can also be a marker for an increased risk of cardiovascular diseases. In addition, the infectious biological effects may also be risk factors, such as increased number of cytokines or periodontal bacteria in the circulation. LÄS MER