Sökning: "C -sjuksköterska äldre nutrition"

Visar resultat 1 - 5 av 6 uppsatser innehållade orden C -sjuksköterska äldre nutrition.

  1. 1. Nutritionens betydelse för sår på nedre extremiteter : En beskrivande litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Jenny Burman; Maria Herza; [2023]
    Nyckelord :Leg ulcer; Foot ulcer; Nutrition; Malnutrition; Bensår; Fotsår; Nutrition; Näringsbrist;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sår på nedre extremiteter är vanligt förekommande, särskilt hos äldre. De sår som inte läkt inom sex veckor räknas som svårläkta och brukar medföra stora lidanden för de drabbade samt stora samhällsekonomiska kostnader. LÄS MER

  2. 2. Nutrition för sårläkning av svårläkta sår hos äldre personer

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Ibrahim Alhamarna; Thunthika Samrongpun; [2021]
    Nyckelord :Chronic ulcer; Elderly; Nursing; Nutrition; Nutrition; Omvårdnad; Svårläkta sår; Äldre;

    Sammanfattning : Bakgrund: Svårläkta sår innebär olika typer av sår som venösa bensår, trycksår och diabetes fotsår. Brister i nutritionen och därmed brist på viktiga näringsämnen kan leda till undernäring och försämra sårläkning. Undernäring är den största riskfaktorn för äldre personer med svårläkta sår. LÄS MER

  3. 3. Nutritionens betydelse : Näringskomponenternas positiva inverkan på sårläkningsprocessen vid trycksår hos äldre

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för omvårdnad

    Författare :Sanna Åström; Diana Lind; [2015]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: En stor andel inneliggande äldre patienter är i riskzonen för att drabbas av trycksår, detta orsakat av en kombination av undernäring samt bristande kunskaper hos sjuksköterskor gällande patienters näringsintag. Trycksår orsakar inte bara ett stort lidande hos den enskilde individen utan är även en stor hälsoekonomisk kostnad. LÄS MER

  4. 4. The effect of rapeseed oil and palm oil supplement and milking frequency on milk yield and milk fat quality

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Sofia Lindman; [2014]
    Nyckelord :fat supplement; milking frequency; milk fat composition; FFA; milk fat globule;

    Sammanfattning : Milk fat is an important feature in many different milk products and other foodstuffs and it is often crucial for the dairy plants that the milk fat is stable for different manufacturing processes. Lipolysis is the enzymatic degradation of fat and is the one of the causes for an elevated amount of free fatty acids (FFA) in milk. LÄS MER

  5. 5. Nutritions betydelse för förbyggande av trycksår hos patienter över 65 år med genomgången höftfraktur

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Malmö högskola/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)

    Författare :Mostafa Yari; Nazir Khalid; [2011]
    Nyckelord :Höftfraktur; Nutrition Omvårdnad; Trycksår; Hip fracture; Nutrition Patient care; Pressure ulcers.;

    Sammanfattning : Trycksår är en komplikation hos patienter med höftfraktur som ofta tillskrivs sängläge men som kan uppstå vid olika långvariga inaktivitet och belastningstillstånd. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka eventuellt sambandet mellan nutrition och förebyggandet av trycksår hos patienter över 65 år med genomgången höftfraktur. LÄS MER