Sökning: "Celiac"

Visar resultat 1 - 5 av 23 uppsatser innehållade ordet Celiac.

  1. 1. Addition of PromOat Beta-Glucan and Guar-gum to Gluten- Free Wheat Starch Pan Bread to increase Fiber while maintaining the Quality in Texture

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Devika Singh; [2023]
    Nyckelord :Gluten-Free bread; PromOat; Guar-Gum; Food technology; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Gluten-free products have gained great attention in the last few years due to the growing incidence of celiac disease and the intolerance to gluten. The project is aimed to investigate the effects of adding PromOat, a good source of B-glucan to increase the fiber content and Guar-Gum to overcome the textural deformities in the gluten-free wheat starch Pan bread. LÄS MER

  2. 2. Vuxnas upplevelse att leva med Celiaki

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknik

    Författare :Lovisa Nordström; Elsa Christoffersson; [2023]
    Nyckelord :Celiaki; Kvalitativ litteraturstudie; Omvårdnad; Upplevelser;

    Sammanfattning : Celiaki beskrivs som en kronisk autoimmun sjukdom som triggas av konsumtion av gluten, vilket är ett protein som finns i vete, korn och råg. Gluten leder till att tunntarmen blir inflammerad på grund av att kroppen inte klarar att bryta ner proteinet. Vilket leder till att tunntarmen inte kan ta upp näring. LÄS MER

  3. 3. Inducering av interferon-gamma och tumörnekrosfaktor-alfa i helsaliv : En icke-invasiv metod för att diagnostisera celiaki

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för biomedicinsk vetenskap (BMV)

    Författare :Dorina Kokrehel; [2022]
    Nyckelord :celiac disease; interferon-gamma; saliva; tumor necrosis factor alpha; celiaki; gliadin; IFN-γ; saliv; TNF-⍺;

    Sammanfattning : Celiaki (glutenintolerans) är en kronisk, autoimmun sjukdom med diffusa symtom. Vid förtäring av glutenhaltig mat uppstår en allergisk reaktion hos glutenintoleranta individer. Gluten kan inte fullständigt brytas ned av kroppens enzymer, vilket betyder att icke nedbrutna peptidfragment (såsom glutamin) absorberas i tarmslemhinnan. LÄS MER

  4. 4. Early Life Factors and Disease Development in Childhood

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Ellen Johansson; [2022]
    Nyckelord :Delivery mode; C-section; breastfeeding; antibiotics; probiotics; infant; microbiota; food engineering; Medicine and Health Sciences; Biology and Life Sciences;

    Sammanfattning : Background and Aim The aim was to investigate the effects of four early life factors – delivery mode, feeding method, probiotics, and antibiotics – on disease development in childhood. This was done by conducting a structured literature review. LÄS MER

  5. 5. Celiaki – en social sjukdom som kräver stöd från sjuksköterskan : En allmän litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Ida Klingberg; Lina Kvarnerup; [2022]
    Nyckelord :Celiac disease; coping; nurses support; experiences and quality of life; Celiaki; coping; erfarenheter; livskvalité och sjuksköterskans stöd;

    Sammanfattning : Bakgrund: Celiaki är en autoimmun sjukdom som påverkar två delar av tunntarmen. En autoimmun reaktion påbörjas vid intag av gluten (gliadin) som främst finns i sädesslagen vete, korn och råg. De sociala situationer som personer med Celiaki upplever är komplexa. LÄS MER