Sökning: "Chenopodium"

Visar resultat 1 - 5 av 11 uppsatser innehållade ordet Chenopodium.

  1. 1. Tracing Characteristics of Two Water Hole Features with Multiproxy Analysis : Using Soil Chemistry, Archaeobotany and Entomology

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för idé- och samhällsstudier

    Författare :Johanna Kantak; [2023]
    Nyckelord :Water wells; Macrofossils; Soil chemistry; NiR; MS; XRF;

    Sammanfattning : En omfattande multiproxyanalys har utförts på provtagningar från två vattenhål belägna i Skåneregionen i Sverige. Denna mångsidiga analys involverade flera aspekter, inklusive markkemi, entomologi, mikrofossiler och makrofossiler. Resultaten från markkemianalysen avslöjade betydande skillnader mellan de två vattenhålen. LÄS MER

  2. 2. Jämförelse mellan olika system för ogräsrensning i lökodling : autonomt ∙ Manuellt ∙ Herbicider

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Markus Sollenberg; [2023]
    Nyckelord :Artificiell intelligens; avkastning; handrensning; herbicider; kemisk bekämpning; lök; ogräsbekämpning; robot;

    Sammanfattning : Ogräs är ett stort problem i lökodling och kan orsaka stora skördeförluster för lantbrukaren. För att jämföra effekterna av olika metoder för ogräsrensning i lök på ogräspopulationernas marktäckning (ogräseffekt) samt lökodlingens avkastning och de skördade lökarnas storlek såddes därför ett randomiserat blockförsök med lök på Almhaga gård i Skåne, Sverige, den 13 april 2022. LÄS MER

  3. 3. Making a feast for the deceased : Archaeobotanical investigation of plant remains in ovens used for drying cereals and food consumption through ovens, graves, and bog bodies

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för idé- och samhällsstudier

    Författare :Daniel Andreas Smeds; [2021]
    Nyckelord :Archaeobotany; Cereal drying ovens; Food consumption; Grave deposition; Bog body stomach content; Arkeobotanik; arkeologi; ugnar; gravar; mosslik; matkonsumtion;

    Sammanfattning : Det finns många frågetecken kvar kring konsumtionsbeteende inom förhistoriska kulturer. Målet med denna studie var därför att studera och förbättra förståelsen av det arkeobotaniska materialet i ugnar gjorda för att torka sädeskorn och hur ugnarnas innehåll korrelerar med den växtbaserade matkonsumtionen, samt att försöka se potentiella samband mellan ugnarna, deponerade växtrester i gravar och de två mossliken Grauballemannen och Tollundmannens maginnehåll. LÄS MER

  4. 4. Herbicidresistenssituationen i Europa : ogräs, historia och verkningsmekanismer

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Emma Brihall; [2020]
    Nyckelord :Europa; herbicider; herbicidresistens; ogräs; verkningsmekanismer;

    Sammanfattning : Världens befolkning ökar och mer mat måste kunna produceras i framtiden. För att uppnå detta mål har lantbrukare sen andravärldskriget använt sig av herbicider för att öka kvalitet och avkastning på sina skördar. Detta har använts obekymrat och nya herbicider och verkningsmekanismer har utvecklats fram till 80-talet. LÄS MER

  5. 5. Quinoa – en framtida gröda i Sverige?

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Anders Lööv; [2018]
    Nyckelord :chenopodium; quinoa; chenopodium quinoa; mjölmålla; nya grödor; svenska grödor;

    Sammanfattning : Quinoa är en gröda som länge nyttjats av ursprungsbefolkningen i Sydamerika, men som under senare år vuxit i popularitet världen över. Detta har främst att göra med de mycket näringsrika quinoafröna som anses ha goda effekter på hälsan hos människor. LÄS MER