Sökning: "Crosslinking"

Visar resultat 1 - 5 av 35 uppsatser innehållade ordet Crosslinking.

  1. 1. Investigating the expression and function of RNA-binding protein FUBL-1 in C. elegans

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för biologisk grundutbildning

    Författare :Védís Mist Eyju Agnadóttir; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : RNA interference (RNAi) is an important mechanism of gene silencing in Caenorhabditis elegans, in which short RNAs direct sequence-specific silencing of gene expression mediated by Argonaute proteins. RNAi in C. LÄS MER

  2. 2. Deacetylated Hyaluronan : Exploration of deacetylation techniques for hyaluronan (oligo and polysaccharides)

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för materialvetenskap

    Författare :Sima Mardini; Hanna Björk; Marcus Möller; Carl Lagergren; Oscar Samuelsson; [2023]
    Nyckelord :hyaluronic acid; deacetylated hyaluronan; N-deacetylation; re-acetylation; hydrogels;

    Sammanfattning : Hyaluronic acid is an organic polysaccharide with a wide range of uses in medical and cosmetic industries due to its physiological properties. Crosslinked hyaluronic acid is a commonly used filler agent because of its water retention capabilities. N-deacetylation can be performed to enable new derivatives of hyaluronic acid. LÄS MER

  3. 3. Creating A Chicken Analogue with Mycoprotein

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Jiayi Zheng; [2022]
    Nyckelord :meat analogue; mycoprotein; product development; sodium alginate; food technology; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : To meet the growing demand of meat alternatives, this project was dedicated to creating a chicken analogue prototype with mycoprotein. Within the project, two approaches of alginate gelation, external (diffusion) crosslinking and internal crosslinking, were studied in this particular food matrix. LÄS MER

  4. 4. Utveckling av läderliknande material från svampbiomassa : Odlingsförhållanden och effekter av garvning före och efter skörd

    M1-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Johan Tenbrink; Viktor Svensson; [2022]
    Nyckelord :Chestnut; Food waste; Fungal leather; Glycerol; Genipin; Myrobalan; Quebracho; Rhizopus delemar; Tannin; Tara; Wet laying;

    Sammanfattning : Det slängs bröd i svenska matvarubutiker i Sverige samtidigt som läderproduktion är miljöförstörande. För att mildra miljöpåverkan av konventionell lädertillverkning och matsvinn i matvarubutiker odlades filamentös svamp på brödrester för att användas som ett miljövänligt alternativ till animaliskt läder. LÄS MER

  5. 5. Synthesis and Investigation of Nitrile-Containing Polymers Inspired by Lignin

    Master-uppsats, Lunds universitet/Centrum för analys och syntes

    Författare :Tobias Lindborg; [2022]
    Nyckelord :Lignin; Polymer; Renewable; Bioresource; Glass transition temperature; Nitrile; Polymer technology; Chemistry; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : The lignin-inspired derivatives coniferyl aldehyde and sinapyl aldehyde were used to prepare nitrile-containing methacrylate monomers with the aim to synthesize bio-based polymers exhibiting high glass transition temperatures (Tgs). The aldehydes were initially transformed to the corresponding nitriles and then underwent methacrylation before being polymerised by free-radical polymerisation. LÄS MER