Sökning: "D-vitamin"

Visar resultat 21 - 25 av 40 uppsatser innehållade ordet D-vitamin.

  1. 21. Feline odontoclastic resorptive lesions : etiologi och patogenes

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

    Författare :Helena Karlsson; [2016]
    Nyckelord :FORL; tandresorption; inflammation; D-vitamin; mekanisk belastning; ålder; tooth resorption; inflammation; vitamin D; occlusal force; age;

    Sammanfattning : Feline odontoclastic resorptive lesions (FORL) är en mycket vanlig tandsjukdom hos katt, med en prevalens på 29 % hos en i övrigt frisk population av katter. Det saknas i dag kunskap om faktorerna bakom sjukdomen och hur den ska förebyggas. LÄS MER

  2. 22. Energi och näringsintag hos studenter på handelshögskolan vid Umeå universitet : En tredagars kostregistrering

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Sara Enström; Therese Lundell; [2015]
    Nyckelord :Kostregistrering; Näringsintag; D- vitamin; Fettkvalitet; Folat; Fibrer; Järn; Protein;

    Sammanfattning : Bakgrund Intaget av mättat fett är högt hos Sveriges befolkning och intaget av fibrer, järn och D-vitamin har minskat på senare tid. Kostvanor och livsstil påverkar hälsan och risken att drabbas av folkhälsosjukdomarna; hjärtkärlsjukdom, diabetes, benskörhet, metabola syndromet och cancer. LÄS MER

  3. 23. I vilken mängd intas D-vitamin? : En kvantitativ studie som undersöker rapporterat intag av D-vitamin i en internetbaserad enkätstudie.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Wikman Sara; [2014]
    Nyckelord :Uppskattat D-vitaminintag; Rekommenderat dagligt intag RDI ; Lower intake level LI ; Average requirement AR ; Upper intake level UL .;

    Sammanfattning : Bakgrund. Kostens sammansättning får en stor betydelse för boende i Sverige då de inte tillgodogör sig D-vitamin från solen i samma utsträckning som länder vid ekvatorn, speciellt vintertid. LÄS MER

  4. 24. Får sjuka äldre patienter i sig tillräckligt med näring till lunch och middag?

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emelie Hjelm; Johanna Bengtsson; [2014]
    Nyckelord :Undernäring; äldre; E-kost;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund Undernäring är vanligt förekommande bland äldre i Sverige varav en orsak är att de äter för få måltider och har dålig aptit. Det är därför viktigt att de äldre erbjuds tillräckligt många mål mat per dag och att maten är energi- och näringsriktig. LÄS MER

  5. 25. Konsumenters acceptans och preferenser för chokladsockerkakor med olika matfetter : En sensorisk analys på effekten av smör respektive margarin i chokladsockerkaka

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emilia Frankén; Chika Holmström; [2014]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Margarin och smör är två kontroversiella livsmedel som stöts och blöts i diskussioner emellan människor, bl.a. i olika forum på internet. Ur näringssynpunkt skiljer sig produkterna åt, och generellt sett har smör en högre andel av mättat fett i jämförelse med margarin. LÄS MER