Sökning: "D-vitamin"
Visar resultat 21 - 25 av 40 uppsatser innehållade ordet D-vitamin.
21. Feline odontoclastic resorptive lesions : etiologi och patogenes
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public HealthSammanfattning : Feline odontoclastic resorptive lesions (FORL) är en mycket vanlig tandsjukdom hos katt, med en prevalens på 29 % hos en i övrigt frisk population av katter. Det saknas i dag kunskap om faktorerna bakom sjukdomen och hur den ska förebyggas. LÄS MER
22. Energi och näringsintag hos studenter på handelshögskolan vid Umeå universitet : En tredagars kostregistrering
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund Intaget av mättat fett är högt hos Sveriges befolkning och intaget av fibrer, järn och D-vitamin har minskat på senare tid. Kostvanor och livsstil påverkar hälsan och risken att drabbas av folkhälsosjukdomarna; hjärtkärlsjukdom, diabetes, benskörhet, metabola syndromet och cancer. LÄS MER
23. I vilken mängd intas D-vitamin? : En kvantitativ studie som undersöker rapporterat intag av D-vitamin i en internetbaserad enkätstudie.
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund. Kostens sammansättning får en stor betydelse för boende i Sverige då de inte tillgodogör sig D-vitamin från solen i samma utsträckning som länder vid ekvatorn, speciellt vintertid. LÄS MER
24. Får sjuka äldre patienter i sig tillräckligt med näring till lunch och middag?
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund Undernäring är vanligt förekommande bland äldre i Sverige varav en orsak är att de äter för få måltider och har dålig aptit. Det är därför viktigt att de äldre erbjuds tillräckligt många mål mat per dag och att maten är energi- och näringsriktig. LÄS MER
25. Konsumenters acceptans och preferenser för chokladsockerkakor med olika matfetter : En sensorisk analys på effekten av smör respektive margarin i chokladsockerkaka
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Margarin och smör är två kontroversiella livsmedel som stöts och blöts i diskussioner emellan människor, bl.a. i olika forum på internet. Ur näringssynpunkt skiljer sig produkterna åt, och generellt sett har smör en högre andel av mättat fett i jämförelse med margarin. LÄS MER