Sökning: "Dietary assessment"

Visar resultat 1 - 5 av 37 uppsatser innehållade orden Dietary assessment.

  1. 1. The Potential to Target Smaller Sized Baltic Herring to Decrease the Dietary Exposure - an Assessment Based on Dioxin Samples from the Southern Baltic

    Master-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för Teknisk vattenresurslära

    Författare :Sofie Gustafsson; [2024]
    Nyckelord :Dioxin; PCDD Fs; dl-PCBs; Herring; Baltic; Fishery; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : PCDD/Fs and dl-PCBs, or more commonly referred to as dioxin and dioxin like substances are compounds present in our surrounding environment. As some congeners of these have been shown to be toxic, they are regulated under the Stockholm Convention. LÄS MER

  2. 2. Climate impact of ultra-processed foods in the Swedish diet

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Hanna Maria Linnéa Eneroth; [2023]
    Nyckelord :climate impact; culinary ingredients; diet; food consumption; food processing; greenhouse gas emissions; minimally processed foods; NOVA; ultra-processed foods;

    Sammanfattning : The climate impact associated with food consumption is large. The size of the impact depend on the type of food and how it is produced. Food systems are currently changing and urbanization and increased affluence of consumers have led to an overall increase in food consumption and a rise in consumption of processed foods globally. LÄS MER

  3. 3. Prevention av malnutrition hos patienter med cancersjukdom som genomgår kemo- och/eller radioterapi : en icke-systematisk litteraturöversikt om nutritionsvård

    Kandidat-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Nathalie Eriksson; Julia Norén; [2023]
    Nyckelord :Cancer; Malnutrition; Nutrition Care; Oncological Nursing; Cancer; Malnutrition; Nutritionsvård; Onkologisk omvårdnad;

    Sammanfattning : Bakgrund Cancer är en vanligt förekommande sjukdom globalt, vilken ofta behandlas med kemoterapi och radioterapi. Både behandlingarna och sjukdomen medför dock symtom och biverkningar som kan bidra till malnutrition samt ett kraftigt reducerat välmående för patienten. LÄS MER

  4. 4. Erfarenheter av kostförändringar vid diabetes : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)

    Författare :Wael Al Sheik Asaad; Jakob Nordmark; [2023]
    Nyckelord :Type 2 diabetes; dietary changes; experiences; literature review; patient perspective; Diabetes typ 2; erfarenheter; kostförändringar; litteraturstudie; patientperspektiv;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes typ två är en sjukdom som idag klassas som en folksjukdom, och är starkt betingat med dåliga levnadsvanor. En del i behandlingen av sjukdomen är livsstilsförändringar, såsom kostförändringar. Genom kosten kan många personer få kontroll över sina blodsockernivåer, och därmed sker en klinisk förbättring. LÄS MER

  5. 5. Dietary choices and their impact on the Environment : Building a Concept of an Interactive Virtual Reality Experience to Initiate Reflection

    Master-uppsats, Linköpings universitet/Medie- och Informationsteknik; Linköpings universitet/Tekniska fakulteten

    Författare :Martyna Jach; [2022]
    Nyckelord :Design; Research through Design; Virtual reality experiences; Dietary choices; Reflection; Sustainability;

    Sammanfattning : This thesis describes a Research through Design process of building a concept of an interactive Virtual Reality experience. It oscillates around the topic of sustainability and mindful food choices. LÄS MER