Sökning: "Dietary fiber"

Visar resultat 1 - 5 av 51 uppsatser innehållade orden Dietary fiber.

  1. 1. Kostens påverkan på depression : En strukturerad litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Frida Telstad Løver; Jannice Widgren; [2023]
    Nyckelord :Diet; nutrition; dietary intervention; mediterranean diet; depression; depressive symptoms; Kost; nutrition; kostintervention; medelhavskost; depression; depressiva symptom;

    Sammanfattning : Introduktion: Ur ett globalt perspektiv är depression en stor sjukdomsbörda som berör omkring 280 miljoner människor. Tillgängliga behandlingsalternativ innefattar antidepressiva läkemedel och olika former av psykologiska behandlingar. LÄS MER

  2. 2. Mildly nutritious or mild and nutritious : a study on the effect of low phenolic content in wheat and rye kernels and its sensory effect on whole grain breads

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Julia Kullberg; [2023]
    Nyckelord :White rye; white wheat; low phenolic flour;

    Sammanfattning : Recent studies on the dietary habits of the Swedish population show that only 30% reaches the recommended levels of dietary fibres. As a high fiber intake is associated with health benefits and a decrease in the risk of developing lifestyle disease, there may be a need for new types of fibre and wholegrain products. LÄS MER

  3. 3. Identification and expression of genes involved in the arabinoxylan biosynthetic pathway in oat

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Plant Protection Biology

    Författare :Johan Valeur; [2022]
    Nyckelord :Arabinoxylan; Oat; Gene expression analysis;

    Sammanfattning : Oat is one of the most cultivated cereal crops in the world, and Arabinoxylan (AX) is a dietary fiber in oats with positive health effects. The biosynthetic pathway AX in Oat is still unknown, and which genes are active in its production. Ortholog genes have been identified in oat from other species like rice, wheat, barley, and Arabidopsis. LÄS MER

  4. 4. Dietary fiber content and composition in heritage wheat

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Lisa Andersson; [2022]
    Nyckelord :Heritage cereals; wheat; dietary fiber; fructan; Dacke; Dala Lantvete; Källunda; Ölandsvete;

    Sammanfattning : Wheat is the main food source in the world. A secured production has however been threatened by environmental changes in combination with the need of producing more food for a growing population. As a result, there has been an increasing interest in finding new crop varieties susceptible to abiotic stress. LÄS MER

  5. 5. Kostens betydelse för fertiliteten hos kvinnor : En systematisk litteraturstudie

    Magister-uppsats, Högskolan i Halmstad/Hälsa och omvårdnad

    Författare :Johanna Granberg; [2021]
    Nyckelord :Diet; dietary; fertility; misscarige; pregnancy; Diet; fertilitet; graviditet; kost; missfall;

    Sammanfattning : Bakgrund: Infertilitet är en sjukdom i reproduktionssystemet som definieras av att en klinisk graviditet inte uppnås efter 12 månader eller mer av regelbundet oskyddat samlag. Cirka tio procent av par i fertil ålder världen över drabbas av ofrivillig barnlöshet. Hos ungefär 30 % av paren finns ingen förklaring till infertiliteten. LÄS MER