Sökning: "Dietister"
Visar resultat 21 - 25 av 61 uppsatser innehållade ordet Dietister.
21. Svenska dietisters implementering av Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) : En kvantitativ studie med fokus på implementeringen av GLIM-kriterierna för diagnostisering av undernäring hos vuxna
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Undernäring är vanligt förekommande på sjukhus och inom omsorgen. Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) kriterierna skapades för att diagnostisera undernäring och svenska dietister har sedan maj 2021 uppmanats att använda sig av GLIM-kriterierna. LÄS MER
22. ”MAN ÄR DEN I TEAMET SOM DE LITAR PÅ KRING MATEN” : Dietistens erfarenheter och upplevelser av att behandla patienter med anorexia nervosa.
Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : Bakgrund Anorexia nervosa är en komplex psykiatrisk diagnos som karakteriseras av svält och undernäring. Behandlingen kräver ett tvärvetenskapligt team där dietisten anses vara mest lämpad att ge kostråd. Det har tidigare konstaterats att behandlingspersonal upplever patienter med anorexia nervosa som svåra och vårdkrävande. LÄS MER
23. Patientmöte och administration - en studie om tidfördelning för dietister
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Dietisten har idag en självklar plats inom hälso- och sjukvården medspecialkompetens inom nutrition. Tack vare detta kan vårdtiden minskas för patienterna ochäven risken för komplikationer. LÄS MER
24. Diagnostisering och screening av undernäring hos barn : Några dietisters reflektioner och erfarenheter
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: Undernäring hos barn kan få allvarliga konsekvenser för barnets tillväxt och utveckling. Att uppmärksamma och behandla undernäring hos barn i vården är viktigt. Socialstyrelsen ställer krav på att vårdgivare ska ha rutiner för att förebygga och behandla undernäring men nationella riktlinjer gällande barn saknas. LÄS MER
25. SYNEN PÅ E-NUMMER I LIVSMEDEL : En enkätstudie om olika gruppers kunskaper om och attityder till E-nummer
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : Bakgrund E-nummer är tillsatser i livsmedel och systemet att märka livsmedelstillsatser med ett E-nummer introducerades under 1960-talet. Tidigare studier har visat att det finns en oro hos konsumenter kring E-nummer i livsmedel samt att en mer negativ attityd är överrepresenterade inom vissa grupper. LÄS MER