Sökning: "Dietister"

Visar resultat 21 - 25 av 61 uppsatser innehållade ordet Dietister.

  1. 21. Svenska dietisters implementering av Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) : En kvantitativ studie med fokus på implementeringen av GLIM-kriterierna för diagnostisering av undernäring hos vuxna

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Sofia Espinoza; Lea Gisladottir Ekdahl; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Undernäring är vanligt förekommande på sjukhus och inom omsorgen. Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) kriterierna skapades för att diagnostisera undernäring och svenska dietister har sedan maj 2021 uppmanats att använda sig av GLIM-kriterierna. LÄS MER

  2. 22. ”MAN ÄR DEN I TEAMET SOM DE LITAR PÅ KRING MATEN” : Dietistens erfarenheter och upplevelser av att behandla patienter med anorexia nervosa.

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Olivia Fallander; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund Anorexia nervosa är en komplex psykiatrisk diagnos som karakteriseras av svält och undernäring. Behandlingen kräver ett tvärvetenskapligt team där dietisten anses vara mest lämpad att ge kostråd. Det har tidigare konstaterats att behandlingspersonal upplever patienter med anorexia nervosa som svåra och vårdkrävande. LÄS MER

  3. 23. Patientmöte och administration - en studie om tidfördelning för dietister

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Chris Johansson; Malin Oskarsson; [2020]
    Nyckelord :Dietist; tidfördelning; Sverige; arbetsuppgift;

    Sammanfattning : Bakgrund: Dietisten har idag en självklar plats inom hälso- och sjukvården medspecialkompetens inom nutrition. Tack vare detta kan vårdtiden minskas för patienterna ochäven risken för komplikationer. LÄS MER

  4. 24. Diagnostisering och screening av undernäring hos barn : Några dietisters reflektioner och erfarenheter

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ida Andersson; Julia Silva da Cruz; [2020]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Undernäring hos barn kan få allvarliga konsekvenser för barnets tillväxt och utveckling. Att uppmärksamma och behandla undernäring hos barn i vården är viktigt. Socialstyrelsen ställer krav på att vårdgivare ska ha rutiner för att förebygga och behandla undernäring men nationella riktlinjer gällande barn saknas. LÄS MER

  5. 25. SYNEN PÅ E-NUMMER I LIVSMEDEL : En enkätstudie om olika gruppers kunskaper om och attityder till E-nummer

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Minna Henningsson Lindberg; [2020]
    Nyckelord :E-nummer; tillsatser; attityder; enkätstudie;

    Sammanfattning : Bakgrund E-nummer är tillsatser i livsmedel och systemet att märka livsmedelstillsatser med ett E-nummer introducerades under 1960-talet. Tidigare studier har visat att det finns en oro hos konsumenter kring E-nummer i livsmedel samt att en mer negativ attityd är överrepresenterade inom vissa grupper. LÄS MER