Sökning: "Dysfagi"
Visar resultat 11 - 15 av 70 uppsatser innehållade ordet Dysfagi.
11. Dysfagi. Ett nytt, men gammalt, problem : Intensivvårdssjuksköterskans erfarenheter av patienter med dysfagi efter extubation.
Magister-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för vård, arbetsliv och välfärdSammanfattning : Bakgrund: Den normala sväljfunktionen är en mycket komplicerad funktion, och om den inte fungerar korrekt finns det risk för ett flertal komplikationer, bland annat aspiration och/eller ofri luftväg. Dysfagi efter extubation på intensivvårdsavdelningen är ett problemområde som på senare år fått betydligt mer uppmärksamhet än tidigare. LÄS MER
12. Vårdpersonals erfarenheter av att förebygga och behandla undernäring hos personer med demenssjukdom : En kvalitativ litteraturstudie
Magister-uppsats, Malmö universitet/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)Sammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom en är av de vanligaste folksjukdomarna. Personer med demenssjukdom ändrar successivt sitt matbeteende i samband med det fortskridande sjukdomsförloppet, vilket kan bero på flertalet faktorer. Detta ökar risken för undernäring. LÄS MER
13. Sväljsvårigheter hos patienter som vårdas på sjukhus till följd av covid-19 : En retrospektiv journalgranskning
Magister-uppsats, Uppsala universitet/Blom Johansson: LogopediSammanfattning : Coronavirus disease 2019 (covid-19) är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av viruset severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Sedan sjukdomens utbrott i december 2019 har viruset spridits globalt och infekterat fler än 270 miljoner människor världen över. LÄS MER
14. Livskvalité hos patienter med sjukdomen amyotrofisk lateralskleros
Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)Sammanfattning : Introduktion/Bakgrund: Amyotrofisk lateralskleros [ALS] är en obotlig progressiv sjukdom som drabbar kroppens motorneuron. ALS innebär att skelettmuskulaturen förtvinas vilket leder till förlamning av hela kroppen. LÄS MER
15. Dietistens reflektioner kring konsistensanpassad kost och viktiga faktorer för implementeringen av International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI) inom sjukvården : en kvalitativ intervjustudie
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: År 2013 skapades ett internationellt verktyg med ny standardiserad terminologi för att beskriva konsistensanpassad kost, International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI). Denna terminologi översattes till svenska och anpassades kulturellt år 2020 och har därefter börjat implementeras kliniskt inom vården samt inom forskning i Sverige. LÄS MER