Sökning: "Dysfagi"

Visar resultat 11 - 15 av 70 uppsatser innehållade ordet Dysfagi.

  1. 11. Dysfagi. Ett nytt, men gammalt, problem : Intensivvårdssjuksköterskans erfarenheter av patienter med dysfagi efter extubation.

    Magister-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

    Författare :Liselott Dalengren; Tekla Dioszegi; [2021]
    Nyckelord :dysfagi; sväljsvårigheter; intensivvård; intensivvårdssjuksköterskor; post-extubation; erfarenheter; kvalitativ metod; innehållsanalys;

    Sammanfattning : Bakgrund: Den normala sväljfunktionen är en mycket komplicerad funktion, och om den inte fungerar korrekt finns det risk för ett flertal komplikationer, bland annat aspiration och/eller ofri luftväg. Dysfagi efter extubation på intensivvårdsavdelningen är ett problemområde som på senare år fått betydligt mer uppmärksamhet än tidigare. LÄS MER

  2. 12. Vårdpersonals erfarenheter av att förebygga och behandla undernäring hos personer med demenssjukdom : En kvalitativ litteraturstudie

    Magister-uppsats, Malmö universitet/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)

    Författare :Mia Klingstam; Anna Rönn; [2021]
    Nyckelord :Caregivers; Dementia; Malnutrition; Persons; Demenssjukdom; Personer; Undernäring; Vårdpersonal;

    Sammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom en är av de vanligaste folksjukdomarna. Personer med demenssjukdom ändrar successivt sitt matbeteende i samband med det fortskridande sjukdomsförloppet, vilket kan bero på flertalet faktorer. Detta ökar risken för undernäring. LÄS MER

  3. 13. Sväljsvårigheter hos patienter som vårdas på sjukhus till följd av covid-19 : En retrospektiv journalgranskning

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Blom Johansson: Logopedi

    Författare :My Egersjö; Bea Grönlund; [2021]
    Nyckelord :SARS-CoV-2; COVID-19; dysphagia; swallowing; swallowing difficulties; Functional Oral Intake Scale; SARS-CoV-2; covid-19; dysfagi; sväljförmåga; sväljsvårigheter; Functional Oral Intake Scale;

    Sammanfattning : Coronavirus disease 2019 (covid-19) är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av viruset severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Sedan sjukdomens utbrott i december 2019 har viruset spridits globalt och infekterat fler än 270 miljoner människor världen över. LÄS MER

  4. 14. Livskvalité hos patienter med sjukdomen amyotrofisk lateralskleros

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

    Författare :Anna Lenárd; Emma Alfredsson; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion/Bakgrund: Amyotrofisk lateralskleros [ALS] är en obotlig progressiv sjukdom som drabbar kroppens motorneuron. ALS innebär att skelettmuskulaturen förtvinas vilket leder till förlamning av hela kroppen. LÄS MER

  5. 15. Dietistens reflektioner kring konsistensanpassad kost och viktiga faktorer för implementeringen av International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI) inom sjukvården : en kvalitativ intervjustudie

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ellinor Abrahamsson; Elise Lundin; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: År 2013 skapades ett internationellt verktyg med ny standardiserad terminologi för att beskriva konsistensanpassad kost, International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI). Denna terminologi översattes till svenska och anpassades kulturellt år 2020 och har därefter börjat implementeras kliniskt inom vården samt inom forskning i Sverige. LÄS MER