Sökning: "EU märkning"

Visar resultat 1 - 5 av 27 uppsatser innehållade orden EU märkning.

  1. 1. Insekter till middag! : är Sverige redo för en ny matkultur?

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Nikolina Ström; [2022]
    Nyckelord :Insekter; Livsmedel; Hållbarhet; Matkultur; Entomofagi;

    Sammanfattning : Är Sverige redo för en ny era i sin matkultur? Vi har gjort det förut och vi kan göra det igen! Entomofagi! Äta insekter? Svensk matkultur har ändrats mycket genom tiden och förändras fortfarande, kommer insekter kunna bli ett populärt alternativ på marknaden tro? Förr åt vi varken pasta, pizza, falafel eller sushi. Det har vi delvis medlemskapet i EU att tacka för, då det medförde bland annat frihandelsavtal inom EU. LÄS MER

  2. 2. Upphandlande myndigheters möjligheter att beakta mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter i leverantörens kedja av underleverantörer : Särskilt inom fordonsindustrin

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Juridiska institutionen

    Författare :Gisela Arnesson; [2022]
    Nyckelord :offentlig upphandling; sociala hänsyn; mänskliga rättigheter; arbetstagares rättigheter;

    Sammanfattning : Offentlig upphandling är den process genom vilken myndigheter, regioner, kommuner och andra offentligt styrda organ anskaffar de varor, tjänster och byggentreprenader som krävs för att de ska kunna bedriva sin verksamhet och fullgöra sina uppgifter. Oavsett om det handlar om blyertspennor eller bussar till kollektivtrafiken ska anskaffningen ske genom konkurrensutsättning på den gemensamma EU-marknaden. LÄS MER

  3. 3. Egentillverkade produkter för handtransplantation : Analys av risker samt regelverk

    Kandidat-uppsats, KTH/Medicinteknik och hälsosystem

    Författare :Elsa Netz; Lisa Svedberg; [2022]
    Nyckelord :Hand transplantation; MDR; self-manufactured medical devices; risk management; Södersjukhuset; Handtransplantation; MDR; egentillverkade medicintekniska produkter; riskhantering; Södersjukhuset;

    Sammanfattning : Vid handkirurgiska kliniken på Södersjukhuset i Stockholm (SÖS) har ett projekt med målet att utföra en handtransplantation pågått under flera år. I projektet har man tagit fram två egentillverkade produkter, ett sågblock för att förenkla sågningen genom ben samt en uppsättning med brickor för märkning av olika strukturer i handen. LÄS MER

  4. 4. Den frivilliga märkningens roll för konsumentens val av livsmedel : Focus på EU-lövet, KRAV, Från Sverige & Nyckelhålet

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Anna Dölhed; Emma Hansson; Matilda Stenberg; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Livsmedelsmärkning är ett komplext område som underlättar för konsumenten vid val av livsmedelsprodukter. Kännedom om märkningens innebörd och kunskap om hur den ska avläsas är en förutsättning för medvetna val i mataffären. LÄS MER

  5. 5. Hållbarhetsaspekter i svenska livsmedelsmärkningar

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :julia söderberg; [2021]
    Nyckelord :hållbarhet; planetära gränser; livsmedelsproduktion; märkning; konsument;

    Sammanfattning : Det krävs stora förändringar i matvanor, matsvinn och förbättringar av produktionsmetoderna för att uppnå hälsosam kost från hållbara livsmedelssystem som inte äventyrar planetens gränser. Hållbarhetsmärkningar kan ses som avgörande för att i tid ställa om våra livsmedelssystem. LÄS MER