Sökning: "Environmental toxin"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade orden Environmental toxin.

  1. 1. PFAS-föroreningars påverkan på Gävles grund- och dricksvattentäkt : Kartläggning av potentiella riskverksamheter och bedömning av risk

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Miljövetenskap

    Författare :Marie Lundgren; Josefin Flink; [2023]
    Nyckelord :PFAS; PFAA; drinking water; concentration criteria; groundwater source; simplified risk assessment; PFAS; PFAA; dricksvatten; haltkriterier; vattentäkt; förenklad riskbedömning;

    Sammanfattning : The environmental toxin PFAS (per- and polyfluorinated alkyl substances) is a heterogeneous synthetic industrial chemical group that has been used since the 1950s which, due to its attractive properties, has a wide range of applications in our society. PFAS are persistent and bioaccumulative, which means that the levels increase in the environment over time; At higher levels, the substances are toxic and show a negative effect on human health. LÄS MER

  2. 2. Läckage av metaller från glas och keramiska artiklar köpta second hand till livsmedel : En potentiell risk för människors hälsa

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för biologi och miljö (BOM)

    Författare :Hanna Nord-Eriksson; [2022]
    Nyckelord :Environmental toxin; Ceramics; Glass; Cadmium; Lead; Second-hand; Miljögift; Keramik; Glas; Kadmium; Bly; Second hand;

    Sammanfattning : För att leva mer hållbart så är cirkulär ekonomi en stor del, ser man till marknaden för second hand så är artiklar gjorda av keramik och glas vanligt förekommande och populariteten ökar. Detta examensarbete fokuserade på artiklar köpta second hand av keramik och glas där de nuvarande gränsvärdena för bly och kadmium jämfördes med discussing starting values (DSV). LÄS MER

  3. 3. Development of Tempeh on Swedish Legumes

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Nils Åström; [2018]
    Nyckelord :Product development; Process optimization; Food technology; Fermentation; Tempeh; Meat substitute; Vegan product; Swedish legumes; Livsmedelsteknologi; Agriculture and Food Sciences; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : The emerging market for meat substitutes has largely been filled with different types of soy products. Although soy usually has a lower environmental impact than meat, soy is not entirely unproblematic. Deforestation and global transportations are two negative effects of the increasing production of soybeans. LÄS MER

  4. 4. Faror på förskolan : En studie om förskolepersonalens kunskaper och arbete gällande miljögifter inom förskolan

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Institutionen för miljö- och livsvetenskaper

    Författare :LOUISE Faleij; [2015]
    Nyckelord :environmental toxins; risk; preschool; kids; toxic-free environment; miljögifter; risk; förskola; barn; giftfri miljö;

    Sammanfattning : Vi utsätts dagligen för en mängd kemikalier, vissa av dem är skadliga både för människan och miljö. För att uppnå det svenska miljökvalitetsmålet giftfri miljö är det av yttersta vikt att förskolorna måste bli giftfria, detta då många förskolor har produkter och leksaker som innehåller miljöfarliga ämnen. LÄS MER

  5. 5. Fara för trichotecener i spannmål?

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :My Olsson; [2015]
    Nyckelord :Mykotoxin; Trichotecener; T-2; HT-2; Spannmål; Toxin; EU; Efsa; Europeiska kommissionen; Riskanalys; Biology and Life Sciences; Earth and Environmental Sciences; Chemistry; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : The process of how a maximum level is created for mycotoxins in the European Union is described here. The focus is on the mycotoxin T-2/HT-2 that is formed by Fusarium, a fungus that infects grains. T-2/HT-2 has been an issue for a long time without having a maximum level. LÄS MER