Sökning: "Food allergy"

Visar resultat 1 - 5 av 44 uppsatser innehållade orden Food allergy.

  1. 1. A plant-based milk powder that functions as a substitution for regular milk powder

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Manon Scheffers; [2023]
    Nyckelord :spray drying; pant- based milk powder alternative; pea protein; food application; food engineering; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : This project tested the potential of plant based milk powders to function as an animal-based milk powder by testing them on multiple characteristics. The powders were produced using spray drying techniques, obtained using formulations differentiating in protein amount, ratio of maltodextrin:sucrose and two different protein sources. LÄS MER

  2. 2. Insekter till middag! : är Sverige redo för en ny matkultur?

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Nikolina Ström; [2022]
    Nyckelord :Insekter; Livsmedel; Hållbarhet; Matkultur; Entomofagi;

    Sammanfattning : Är Sverige redo för en ny era i sin matkultur? Vi har gjort det förut och vi kan göra det igen! Entomofagi! Äta insekter? Svensk matkultur har ändrats mycket genom tiden och förändras fortfarande, kommer insekter kunna bli ett populärt alternativ på marknaden tro? Förr åt vi varken pasta, pizza, falafel eller sushi. Det har vi delvis medlemskapet i EU att tacka för, då det medförde bland annat frihandelsavtal inom EU. LÄS MER

  3. 3. En kartläggning av kännedom och kunskap gällande allergener på pizzerior i Kristianstads kommun

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ali Fakhro; [2022]
    Nyckelord :Allergener; matallergi; pizzeria; Kristianstad; rutiner;

    Sammanfattning : Allergener är ämnen som orsakar matallergi, även kallat födoämnesallergi. Denna typ av allergi kan orsaka allvarliga symptom, varav det allvarligaste är anafylaktisk chock som kan leda till allvarliga konsekvenser. Det finns lagstiftning som klargör hur informationen till konsumenterna ska se ut. LÄS MER

  4. 4. Insekter som proteinkälla i hundfoder : utvalda insekters smältbarhet och påverkan vid allergi

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Anna Axelsson; Agnes Brandås; [2022]
    Nyckelord :aminosyror; foderallergi; gul mjölmask; svart soldatfluga;

    Sammanfattning : Traditionella proteinkällor innebär en påfrestning på miljön i form av utsläpp samt vatten- och markanvändning. Insekter är en uppmärksammad proteinkälla med lägre klimatpåverkan och inkluderas idag i hundmatsbranschen. Dessa marknadsförs även som fördelaktiga vid allergi. LÄS MER

  5. 5. Gråbo : biologi och kontroll

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Cecilia Ward; [2021]
    Nyckelord :allergi; Artemisa vulgaris L; bekämpning; gråbo; flerårigt ogräs; kontroll; pollen; reducerad jordbearbetning; spridning;

    Sammanfattning : Gråbo (Artemisa vulgaris L.) är ett flerårigt örtogräs. Arten finns spridd över hela världen och trivs framför allt på torrare, lättare jordar men har börjat öka på jordar med annan textur och fuktförhållanden. Ofta stöter man på gråbo i dikeskanter, på ruderatmarker och på åkern. LÄS MER