Sökning: "Food controls"

Visar resultat 1 - 5 av 72 uppsatser innehållade orden Food controls.

  1. 1. Formulation and characterisation of novel edible-packaging for fruits and vegetables

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Lola Sutton; Katerina Papa; [2023]
    Nyckelord :algae; edible packaging; carrageenan; cucumber; REL; oxidative stress; antioxidants; food engineering; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : This master's thesis investigated the potential of algae raw materials, specifically k-carrageenan and to a lesser extent alginate, as film-forming ingredients for the development of a novel edible packaging solutions. The project involved the testing and characterisation of several active ingredients of algal and plant origins both as extracts and as ingredients in films. LÄS MER

  2. 2. On-farm slaughter and emergency slaughter in Sweden : prerequisites for reducing food loss of pigs and cattle

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Rasmus Björn; Albin Kauppi; [2023]
    Nyckelord :Animal welfare; Cattle; Mortality; On-farm slaughter; On-farm emergency slaughter; Pigs;

    Sammanfattning : Although consumers are responsible for much food waste, recent studies have shown significant losses on farm-level. A recent report published by the Swedish Board of Agriculture presented that 3% and 8% of pigs and cattle are lost respectively, requesting further research regarding the potential in salvaging meat through on-farm slaughter (OFS) and on-farm emergency slaughter (OFES). LÄS MER

  3. 3. Sveriges bästa ekologiska kommun : en studie om Örebro kommuns implementering av den svenska livsmedelsstrategins inriktningsmål

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Agnes Karlsson; [2023]
    Nyckelord :livsmedelsstrategi; implementeringsprocess; gräsrotsbyråkrater; handlingsutrymme; Örebro kommun;

    Sammanfattning : I en värld där problemen kring klimat och miljö blir allt större, måste vi anpassa våra vanor för att lämna över jorden till nästa generation. År 2017 trädde en nationell livsmedelsstrategi i kraft, där hela livsmedelskedjan är inkluderad. LÄS MER

  4. 4. The potential of the microbiome and inflammatory markers in the faeces of dogs with GI disorders

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Malte Gustafsson; [2023]
    Nyckelord :Gut microbiota; dog; diets; calprotectin; dysbiosis; gastrointestinal disease;

    Sammanfattning : The gut microbiota greatly affects host health. It can hinder the growth of pathogenic bacteria, decrease intestinal wall permeability, modulate the immune system, and provide nutrients for enterocytes. However, an imbalance of the gut microbiota to the point of dysbiosis can cause both acute, and in time, chronic GI disorders. LÄS MER

  5. 5. Mer växtkraft i trädgårdslandet med bokashi? : ett jämförande odlingsförsök med bokashi, traditionell kompost, BSF-kompost och biogödsel

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Soil and Environment

    Författare :Sara Norberg; [2022]
    Nyckelord :EM; återvinning; matavfall;

    Sammanfattning : Att ta vara på matavfall från hushållen är viktigt för att ställa om till ett hållbart samhälle med cirkulära system för näringsämnen och energi. Hemkompostering nämns i EU:s direktiv om avfallshantering som en metod för att återvinna bioavfall där det uppstår. LÄS MER