Sökning: "Frukt"

Visar resultat 16 - 20 av 427 uppsatser innehållade ordet Frukt.

  1. 16. Faktorer som påverkar studenters köpvanor i matbutiken -En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Amanda Ström; Lovisa Åhlvik; [2023]
    Nyckelord :Studenter; matvanor; köpvanor; matbutiken; försäljningsstrategier; köpbeteende;

    Sammanfattning : Bakgrund Att börja på universitet eller högskola kan vara en livshändelse där omfattande förändringar sker och nya vanor etableras. Rapporter har visat att unga vuxna generellt äter mindre frukt och grönsaker och mer utrymmesmat. LÄS MER

  2. 17. Kvalitetsförändringar i ’Elise’- äpplen efter öppning av ULO-lager

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Författare :Dag Pålsson; [2023]
    Nyckelord :Äpplen; lagring; shelf-life; kvalité; fasthet; sockerinnehåll; livsmedelsförluster;

    Sammanfattning : För att kunna erbjuda konsumenter svenskproducerade äpplen över en stor del av året lagras frukten i sk ULO (ultra low oxygen) -lagring. Genom att temperatur, relativ fuktighet och atmosfär reglerass kan biologiska processer, såsom respiration och etylenproduktion, kontrolleras och sänkas vilket resulterar i att frukten håller längre och har bättre kvalité över en längre tid. LÄS MER

  3. 18. STIGANDE MATPRISEROCH NORRLÄNNINGARS KOSTVAL OCH KOSTVANOR – ENENKÄTSTUDIE

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Agnes Malmström; [2023]
    Nyckelord :kost; matvanor; livsmedelsval; hälsa;

    Sammanfattning : Bakgrund Matpriser har gett upphov till en större oro särskilt bland ekonomiskt utsattapersoner. Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har blivit 20,95% dyrare frånfebruari 2022 till februari 2023. LÄS MER

  4. 19. Den ätbara parken : komposition och val av vedartade växter med ätliga delar för en park i zon VI

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Agnes Jonasson; [2023]
    Nyckelord :ätliga växter; ätbar park; ätbart; frukträd; bärbuskar; park; offentlig miljö; norra Sverige;

    Sammanfattning : Det här arbetet initierades efter att parker med ätbart tema nyligen tillkommit på flera platser i Sverige och utifrån antaganden om att tillförandet av ätliga växter i offentliga grönområden har potential att öka deras funktioner och värden. Syftet med arbetet var att undersöka möjligheter och begränsningar i gestaltningsarbetet och växtvalet för en park med ätbart tema, med fokus på vedartade växter med ätliga delar och som fungerar i norra Sveriges inland. LÄS MER

  5. 20. Att främja goda matvanor i skolan : En intervjustudie med rektorer och skolsköterskor

    Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskaper (HOV)

    Författare :Jenny-Lo Markström; [2023]
    Nyckelord :barnfetma; barns matvanor; erfarenheter; skolans roll; utmaningar och framgångsfaktore;

    Sammanfattning : Barnfetma är ett eskalerande globalt folkhälsoproblem, där ökad konsumtion av socker och ultrabearbetade livsmedel, samt bristande intag av frukt och grönsaker bland barn, spelar en betydande roll. För att möta denna utmaning krävs engagemang från flera aktörer, inklusive skolan. LÄS MER