Sökning: "Function of food"

Visar resultat 1 - 5 av 275 uppsatser innehållade orden Function of food.

  1. 1. Stadsodling i Hamnparken, Nyhamnen Malmö : undersöker Torontomodellen som beslutsstöd för potentiellt förorenad mark

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Lova Hambraeus; Karin Stureson; [2024]
    Nyckelord :bly Pb ; fytoremediering; markanalys; miljöföroreningar; Nyhamnen; PAH; stadsodling; Torontomodellen;

    Sammanfattning : Befolkningen ökar och städer blir tätare. Detta skapar ett behov av att utöka matproduktionen och stärka livsmedelsförsörjningen i staden, samt bygga upp platser för mental hälsa och social interaktion. Ett möjligt sätt att göra detta är genom att börja stadsodla. LÄS MER

  2. 2. The Impact of Oat and Fruit Consumption on Short-Chain Fatty Acid Production

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Johanna Margaretha Schilder; [2023]
    Nyckelord :short-chain fatty acids; SCFAs; diet; gas chromatography; serum; mice; applied nutrition and food chemistry; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : This study explored the importance of short-chain fatty acids (SCFAs) in maintaining gut health and how different diets affect their levels. Blood plasma and serum samples from mice subjected to two intervention studies on oats and fruits were analysed to determine SCFA concentrations. LÄS MER

  3. 3. Att vara och verka på en plats : en studie om små livsmedelsföretagare i Falköpings kommun

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Kristina Isaksson; [2023]
    Nyckelord :företagande; livsmedelsföretag; nätverk; plats; platsidentitet;

    Sammanfattning : I denna uppsats undersöks små livsmedelsföretagare på landsbygden och deras relation till plats och nätverk. Studien utgörs av fyra kvalitativa intervjuer med små livsmedelsföretagare i Falköpings kommun. LÄS MER

  4. 4. God hjärnhälsa börjar i magen! : Litteraturöversikt av kostens effekt och olika livsmedels påverkan på hjärnhälsa hos friska vuxna individer i åldern 50 år och uppåt

    Kandidat-uppsats, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknik

    Författare :Karolina Kowalska; Kerstin Borg; [2023]
    Nyckelord :adults; brain health; cognition; diet; health promotion; nutrition; diet; hjärnhälsa; hälsopromotion; kognition; kost; vuxna;

    Sammanfattning : Bakgrund: Tidigare studier visar på att en hälsosam kost kan kopplas till kognitiv funktion, såsom minne och andra mentala funktioner i hjärnan. Människan behöver regelbundet intag av näringsämnen och vid ett balanserat intag av kolhydrater, fett och protein kan hjärnan och kroppen uppnå optimal funktion. LÄS MER

  5. 5. Lost in The Grocery Aisle: Navigating the challenges of food waste management through performance measurement systems and sensemaking

    D-uppsats, Handelshögskolan i Stockholm/Institutionen för företagande och ledning; Handelshögskolan i Stockholm/Institutionen för redovisning och finansiering

    Författare :Lucile Vanin; Hannah Bozorgnia; [2023]
    Nyckelord :KPIs; Management Control Systems; Sustainability; Sustainability Performance Measurement Systems; Sensemaking;

    Sammanfattning : This paper aims to uncover how Sustainability Performance Measurement Systems (SPMS), and more specifically KPIs, can be used as tools to make sense of the challenges inherent to sustainability management, within the specific empirical setting of food waste. Through a case study based on a global food retailer in Sweden, we aim to comprehend how employees use food waste KPIs to make sense of the challenges inherent to food waste management. LÄS MER