Sökning: "Glutenintolerans"

Visar resultat 1 - 5 av 10 uppsatser innehållade ordet Glutenintolerans.

  1. 1. Inducering av interferon-gamma och tumörnekrosfaktor-alfa i helsaliv : En icke-invasiv metod för att diagnostisera celiaki

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för biomedicinsk vetenskap (BMV)

    Författare :Dorina Kokrehel; [2022]
    Nyckelord :celiac disease; interferon-gamma; saliva; tumor necrosis factor alpha; celiaki; gliadin; IFN-γ; saliv; TNF-⍺;

    Sammanfattning : Celiaki (glutenintolerans) är en kronisk, autoimmun sjukdom med diffusa symtom. Vid förtäring av glutenhaltig mat uppstår en allergisk reaktion hos glutenintoleranta individer. Gluten kan inte fullständigt brytas ned av kroppens enzymer, vilket betyder att icke nedbrutna peptidfragment (såsom glutamin) absorberas i tarmslemhinnan. LÄS MER

  2. 2. Early Life Factors and Disease Development in Childhood

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Ellen Johansson; [2022]
    Nyckelord :Delivery mode; C-section; breastfeeding; antibiotics; probiotics; infant; microbiota; food engineering; Medicine and Health Sciences; Biology and Life Sciences;

    Sammanfattning : Background and Aim The aim was to investigate the effects of four early life factors – delivery mode, feeding method, probiotics, and antibiotics – on disease development in childhood. This was done by conducting a structured literature review. LÄS MER

  3. 3. Lärares upplevelser av att arbeta med elever med glutenintolerans

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Ida Lustig Fuentes; Cecilia Ladborn; [2020]
    Nyckelord :Glutenintolerans; skola; elever; anpassning; kunskap;

    Sammanfattning : Bakgrund: Barn och ungdomar med glutenintolerans kan uppleva problem på grund av sjukdomen kopplat till mat och ätande, både i skolan och samhället utanför. Särskilt hem- och konsumentkunskap upplevs som ett skolämne där problem kan uppstå. LÄS MER

  4. 4. Hur upplevs och hanteras familjens vardag av mödrar till barn med celiaki? : en kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Amandine Apell; Viktoria Burman; [2016]
    Nyckelord :Celiac disease; coeliac disease; gluten; Celiaki; glutenintolerans; gluten;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund: Celiaki är en autoimmun sjukdom med en prevalens på 2/100 i Sverige. Enda behandlingen är att äta en kost fri från gluten. Gluten förekommer i spannmålen vete, råg, korn och att diagnostiseras med celiaki innebär ofta att en förändring av matvanor blir nödvändig. LÄS MER

  5. 5. Glutenfria måltider på restauranger och kaféer - En kvalitativ studie om lunchutbud, rutiner och serveringspersonalens bemötande

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Sandra Gustafsson; Malin Sjödahl; [2015-08-10]
    Nyckelord :Celiaki; gluten; måltider utanför hemmet; livskvalité; dold observation; intervjuer;

    Sammanfattning : Måltider utanför hemmet ökar och att äta på restaurang som ett sällskap är idag en utbredd och vanligt företeelse. Men för personer med sjukdomen celiaki innebär det ofta rädsla och oro för kontaminering vid restaurangbesök och kan påverka livsnjutningen negativt. LÄS MER