Sökning: "Glutenintolerans"
Visar resultat 1 - 5 av 10 uppsatser innehållade ordet Glutenintolerans.
1. Inducering av interferon-gamma och tumörnekrosfaktor-alfa i helsaliv : En icke-invasiv metod för att diagnostisera celiaki
Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för biomedicinsk vetenskap (BMV)Sammanfattning : Celiaki (glutenintolerans) är en kronisk, autoimmun sjukdom med diffusa symtom. Vid förtäring av glutenhaltig mat uppstår en allergisk reaktion hos glutenintoleranta individer. Gluten kan inte fullständigt brytas ned av kroppens enzymer, vilket betyder att icke nedbrutna peptidfragment (såsom glutamin) absorberas i tarmslemhinnan. LÄS MER
2. Early Life Factors and Disease Development in Childhood
Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)Sammanfattning : Background and Aim The aim was to investigate the effects of four early life factors – delivery mode, feeding method, probiotics, and antibiotics – on disease development in childhood. This was done by conducting a structured literature review. LÄS MER
3. Lärares upplevelser av att arbeta med elever med glutenintolerans
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Barn och ungdomar med glutenintolerans kan uppleva problem på grund av sjukdomen kopplat till mat och ätande, både i skolan och samhället utanför. Särskilt hem- och konsumentkunskap upplevs som ett skolämne där problem kan uppstå. LÄS MER
4. Hur upplevs och hanteras familjens vardag av mödrar till barn med celiaki? : en kvalitativ intervjustudie
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund: Celiaki är en autoimmun sjukdom med en prevalens på 2/100 i Sverige. Enda behandlingen är att äta en kost fri från gluten. Gluten förekommer i spannmålen vete, råg, korn och att diagnostiseras med celiaki innebär ofta att en förändring av matvanor blir nödvändig. LÄS MER
5. Glutenfria måltider på restauranger och kaféer - En kvalitativ studie om lunchutbud, rutiner och serveringspersonalens bemötande
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Måltider utanför hemmet ökar och att äta på restaurang som ett sällskap är idag en utbredd och vanligt företeelse. Men för personer med sjukdomen celiaki innebär det ofta rädsla och oro för kontaminering vid restaurangbesök och kan påverka livsnjutningen negativt. LÄS MER