Sökning: "Gurkmeja"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade ordet Gurkmeja.

  1. 1. En litteraturstudie om curcumins effekt och säkerhet vid behandling av knäartros : Kan curcumin användas som substitut för NSAID samt paracetamol hos patienter med knäartros?

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Felicia Wanneborn; [2022]
    Nyckelord :Curcuma longa; gurkmeja; curcuminoid; curcumin; knäartros; osteoartrit; NSAID;

    Sammanfattning : Introduktion: Knäartros är en degenerativ och låggradig inflammationssjukdom, som ungefär 22,9 % av alla över 40 år lider av. Det drabbar oftare kvinnor än män, och risken ökar vid bland annat fetma samt tidigare ledskador. LÄS MER

  2. 2. Är gurkmeja likvärdigt med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel vid behandling av knäledsartros? – En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Miranda Nasser; Sofie Järner; [2020-06-22]
    Nyckelord :Gurkmeja; NSAID; knäledsartros; smärta; stelhet; funktion.; Turmeric; NSAID; knee osteoarthritis; pain; stiffness; function;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Är gurkmeja lika effektivt som icke-steroida antiinflammatoriska medel vid behandling av knäledsartros? Författare: Miranda Nasser och Sofie Järner Handledare: Linnéa Bärebring Examinator: Klara Sjögren Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2020-05-26 __________________________________________________________________________ Bakgrund: Osteoartrit (OA) är den vanligaste fysiska funktionsnedsättningen hos personer >65 år och förekommer i nästan dubbelt så hög grad hos kvinnor än hos män. En av de vanligaste formerna av OA är knäledsartros, vilket är kopplat till riskfaktorer som övervikt, överbelastning och ärftlighet. LÄS MER

  3. 3. Naturlig färgning : En studie om hur vi kan färga textiler med produkter från hushållet

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Konstfack/IBIS - Institutionen för bild- och slöjdpedagogik

    Författare :Amanda Rosquist; [2020]
    Nyckelord :Naturlig färgning; växtfärgning; sociokulturellt perspektiv; slöjd;

    Sammanfattning : Syftet är att studera hur olika material i hushållet kan ge infärgning av textila material samt textilernas tvättbarhet. Resultatet av studien är utifrån insamlad empiri diskutera kunskap om naturlig färgning och även hur det kan användas samt läras ut i skolslöjden. LÄS MER

  4. 4. Effekt av curcumin på HbA1c hos individer med fasteblodglukos

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Clara Svensson; Elina Wallberg; [2019-06-25]
    Nyckelord :HbA1c; Curcumin; Diabetes Mellitus typ 2; Prediabetes; HbAlc; Curcumin; Diabetes Mellitus typ 2; Prediabetes;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Effekt av curcumin på HbA1c hos individer med fasteblodglukos ≥5,6 mmol/l - En systematisk översiktsartikel Författare: Clara Svensson och Elina Wallberg Handledare: Klara Sjögren Examinator: Jenny Van Odijk Linje: Dietistprogrammet 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition 15hp Datum: 2019-05-28 Bakgrund: Individer med diabetes ökar årligen enligt World Health Organization och uppskattas till år 2045 omfatta 629 miljoner människor. Diabetes är i dagsläget den sjunde vanligaste dödsorsaken och kostar samhället enorma summor varje år. LÄS MER

  5. 5. Kan marinering av kött reducera uppkomsten av heterocykliska aminer vid tillagning? : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Beatrice Lindh Dillon; [2019]
    Nyckelord :Heterocyclic amines; meat; cooking process; marinade; food; food process; health; aromatic; spices; herbs; beer; wine; Heterocykliska aminer; kött; tillagning; marinering; mat; livsmedel; hälsa; arom; kryddor; örter; vin; öl;

    Sammanfattning : Bakgrund: Över 20 mutagena ämnen har detekterats i tillagade livsmedel. Till dessa räknas heterocykliska aminer. Studier har visat att dessa aminer kan orsaka mutationer och därmed öka risken för att utveckla cancer. Heterocykliska aminer bildas under tillagning av kött i höga temperaturer genom Maillardreaktionen. LÄS MER