Sökning: "HACCP"

Visar resultat 1 - 5 av 29 uppsatser innehållade ordet HACCP.

  1. 1. Riskhantering och dess utmaningar i små- och medelstora företag inom livsmedelsbranschen

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Högskolan i Halmstad/Akademin för företagande, innovation och hållbarhet

    Författare :Matilda Dahlgren; Linn Finnander; [2021]
    Nyckelord :Risk; Riskhantering; Livsmedelsbranschen; Livsmedelskedjan; SME-företag; Utmaningar; Påverkande faktorer; Riskanalysverktyg; Standarder; Informell- och formell riskhantering.;

    Sammanfattning : Efterfrågan på livsmedel har ökat i Sverige såväl som globalt i takt med att vi blir allt fler människor på jorden. Inom livsmedelsbranschen finns flertalet riskmoment som företag är i behov att ta hänsyn till, för att kunna verka på ett konkurrenskraftigt sätt. LÄS MER

  2. 2. Analysis of microbial growth in a fermented sausage and risk evaluation of its production

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Marcus Östling; [2018]
    Nyckelord :Fermented sausage; isterband; HACCP; LAB; starter culture;

    Sammanfattning : Fermentation has been used to enhance safety of foods and prolong its shelf lives for a long time. The fermentation was originally a result of spontaneous fermentation by microbes naturally present in the food, it is currently done by addition of known bac-teria in a starter culture. LÄS MER

  3. 3. Implementation of HACCP plan for blue-mould tofu with focus on microbial hazards

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Agata Sapieja; [2017]
    Nyckelord :HACCP; food safety; foodborne pathogens; tofu; cheese;

    Sammanfattning : There is an increased request for vegan alternatives among consumers. This may depend on several factors, in many cases related to health and ethics. Food safety is very important to achieve in food production and there are several food safety management systems that can be applied to ensure that the food can be considered safe. LÄS MER

  4. 4. Riskbedömning av allergenspridning genom kartläggning av en livsmedelsproduktion

    M1-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Emilia Glowacki; Sandra Persson; Irena Stakovska; [2017]
    Nyckelord :allergenanalys; korskontaminering; laktos; mjölk; allergi; ägg; allergener; risk- och faroanalys; livsmedelsteknik; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : 15 % of the Swedish population suffers from food allergy. Low doses of an allergenic substance may cause serious consequences. Therefore, it is mandatory by law for all food producing companies in Sweden to produce allergenic safe food. LÄS MER

  5. 5. Analys av dricksvattenproducenters faro- och riskidentifiering - förbises alarmerande miljögifter i råvatten?

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Johanna Grünfeld; [2016]
    Nyckelord :Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : This study examines drinking water producer’s performance of hazard and risk analyses and how they take emerging chemicals into account. The high-profile cases in 2011-2013 with PFOS contaminating drinking water in Kallinge, Botkyrka and Uppsala highlighted the problem of emerging chemicals in sources of drinking water. LÄS MER