Sökning: "Health Economics"

Visar resultat 6 - 10 av 524 uppsatser innehållade orden Health Economics.

  1. 6. Consumers’ willingness to pay for food safety attributes of nectarines : A discrete choice experiment in the Polokwane Municipality of Limpopo, South Africa

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Kgodisho Tshipidi Mashego; [2023]
    Nyckelord :Food safety attributes; willingness to pay; discrete choice experiments; conditional logit; nectarines;

    Sammanfattning : Consumer concerns about food safety are growing, and there is an increasing demand for quality fruits and vegetables. As such, fruit control procedures and standards should be based on understanding consumers’ choices and preferences. LÄS MER

  2. 7. What difference does a week make? : An empirical analysis evaluating the effect of induction of labor in gestational week 41 among births in Sweden

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Nationalekonomiska institutionen

    Författare :Angelica Eriksson; [2023]
    Nyckelord :Induction of labor; Quasi-experiment; Staggered treatment adoption; DiD imputation; QALY; Health economics;

    Sammanfattning : This thesis examines the relationship between gestational age and stillbirths, focusing on the effect of maternal age. Prolonged pregnancies have been associated with an increased risk of stillbirth, prompting the exploration of labor induction as a preventive measure. LÄS MER

  3. 8. Sockerskattens roll i utvecklingen av hälsosamma matvanor för barn - en studie som belyser hur en sockerskatt kan påverka svenska livsmedelsföretag.

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Gabriella Falk; [2023]
    Nyckelord :Socker; livsmedel; barnmat; sockerskatt; matvanor; folkhälsa; livsmedelsföretag; samhällsekonomi; beslutsteori; strategi;

    Sammanfattning : Allt fler länder börjar se ett växande folkhälsoproblem samt att det samhällsekonomiska perspektivet påverkas negativt till följd av en hög sockerkonsumtion bland befolkningen. I Sverige har man börjat se en minskning av direktkonsumtionen av socker (råsocker och bitsocker) samtidigt som intaget av socker i form av choklad, konfektyr som bakverk, godis samt läskedrycker har ökat kraftigt. LÄS MER

  4. 9. A Guilt-free Guilty Pleasure - A Qualitative Study of Consumers’ Process of Coping with the Tension between Health and Hedonism

    Magister-uppsats, Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

    Författare :Y Nhi Do; Georgia Kakaletri; [2023]
    Nyckelord :Guilt-free Narratives; Healthism; Hedonic Food Consumption; Sensemaking; Cultural Branding; Identity; Business and Economics;

    Sammanfattning : Title: A Guilt-free Guilty Pleasure: A Qualitative Study of Consumers’ Process of Coping with the Tension between Health and Hedonism Course: BUSN39 - Degree Project in Global Marketing Authors: Y Nhi Do & Georgia Kakaletri Keywords: Guilt-free Narratives, Healthism, Hedonic Food Consumption, Sensemaking, Cultural Branding, Identity Purpose: The purpose of this thesis is to explore the way consumers make sense of guilt-free narratives in the case of hedonic food consumption and how they cope with the tension between healthism-hedonism. Background: Most relevant studies in the field of food and health focus on psychological motives, and mainly follow a quantitative methodology, which lacks an in-depth analysis of the topic. LÄS MER

  5. 10. Hållbarhet, en kostnad eller en möjlighet? En kvantitativ studie om relationen mellan riskjusterad avkastning och hållbarhet hos de fem största GICS sektorerna inom euroområdet

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Nationalekonomiska institutionen

    Författare :Jakob Palmkvist; Isac Billing; [2023]
    Nyckelord :ESG; hållbarhet; riskjusterad avkastning; Sharpekvot; Jensens Alfa; Business and Economics;

    Sammanfattning : Relationen mellan hållbarhet och riskjusterad avkastning har intresserat akademiker och investerare länge. Denna uppsats ämnar dels att studera hurvida investerare kan använda hållbarhetsinformation för att öka den riskjusterade avkastningen inom olika sektorer, dels att undersöka om skillnader går att observera sektorer emellan. LÄS MER