Sökning: "Healthy Food"

Visar resultat 1 - 5 av 372 uppsatser innehållade orden Healthy Food.

  1. 1. Hundägares motivation till utfodring med färskfoder och deras inställning till sterilisering av foder: en enkätstudie

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Moa Lindell; [2023]
    Nyckelord :färskfoder; RMBD; BARF; högtrycksbehandling; HPP; livsmedelsbestrålning;

    Sammanfattning : Att utfodra sin hund med färskfoder, även känt som Raw meat based diets (RMBD), har ökat i popularitet de senaste åren. Förespråkare av dieten menar att den är överlägsen traditionella våt- och torrfoder gällande näringsinnehåll och positiva effekter på hundens hälsa. LÄS MER

  2. 2. Patienters upplevelser av egenvård vid diabetes typ 2 : hinder och möjligheter

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Alma Beck; Alice Hartelius; [2023]
    Nyckelord :Barriers; facilitators; self-management; type 2 diabetes; Diabetes typ 2; egenvård; hinder; möjligheter;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes typ 2 är en kronisk folksjukdom världen över. Egenvård är en essentiell del av behandlingen vid diabetes typ 2, om den missköts riskerar patienten att drabbas av allvarliga komplikationer. LÄS MER

  3. 3. On the Greek Physician Praxagoras from Kos and the Development of Medicαl Thinking in Antiquity

    Master-uppsats, Lunds universitet/Grekiska (antik och bysantinsk); Lunds universitet/Masterprogram: Språk och språkvetenskap

    Författare :Lars-Ove Farnebo; [2023]
    Nyckelord :artery ies - ἀρτηρία ι; humor s – χυμός χυμοί; innate - ἔμφυτος; nerve – νεῦρον; pneuma – πνεῦμα; pulse – σφυγμός; vessel s – φλέψ φλέβες.; Languages and Literatures;

    Sammanfattning : The Greek physician Praxagoras from Kos was active around year 300 BC. He represents the transition between the Hippocratic and the Hellenistic periods in medicine. Praxagoras was the teacher of several renowned physicians active during the 3rd century BC. Although he wrote many books nothing of his writing has survived to our time. LÄS MER

  4. 4. The Impact of Oat and Fruit Consumption on Short-Chain Fatty Acid Production

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Johanna Margaretha Schilder; [2023]
    Nyckelord :short-chain fatty acids; SCFAs; diet; gas chromatography; serum; mice; applied nutrition and food chemistry; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : This study explored the importance of short-chain fatty acids (SCFAs) in maintaining gut health and how different diets affect their levels. Blood plasma and serum samples from mice subjected to two intervention studies on oats and fruits were analysed to determine SCFA concentrations. LÄS MER

  5. 5. Sockerskattens roll i utvecklingen av hälsosamma matvanor för barn - en studie som belyser hur en sockerskatt kan påverka svenska livsmedelsföretag.

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Gabriella Falk; [2023]
    Nyckelord :Socker; livsmedel; barnmat; sockerskatt; matvanor; folkhälsa; livsmedelsföretag; samhällsekonomi; beslutsteori; strategi;

    Sammanfattning : Allt fler länder börjar se ett växande folkhälsoproblem samt att det samhällsekonomiska perspektivet påverkas negativt till följd av en hög sockerkonsumtion bland befolkningen. I Sverige har man börjat se en minskning av direktkonsumtionen av socker (råsocker och bitsocker) samtidigt som intaget av socker i form av choklad, konfektyr som bakverk, godis samt läskedrycker har ökat kraftigt. LÄS MER