Sökning: "Inklusionskriterier"

Visar resultat 1 - 5 av 233 uppsatser innehållade ordet Inklusionskriterier.

  1. 1. Kan tillskott av pre-eller probiotika öka förekomsten av bifidobakterier hos personer med IBS som äter låg FODMAP-kost?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Gabriella Jirner; Maja Sandberg; [2021-08-18]
    Nyckelord :IBS; FODMAP; bifidobakterier; tarmflora; Prebiotika; Probiotika; B-GOS; bifidobacteria; intestinal flora; Prebiotics; Probiotics;

    Sammanfattning : AbstractTitle: Can supplement of pre- or probiotics increase the abundance of bifidobacteria in people with IBS consuming a low FODMAP-diet? - A systematic review Author: Maja Sandberg and Gabriella JirnerSupervisor: Jenny van OdijkExaminer: Heléne Bertéus ForslundProgramme: Programme in dietetics, 180/240 ECTSType of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education creditsDate: 2021-04-01Background: IBS is a common functional disease among today's population. One of the treatments is a diet low in FODMAPs. LÄS MER

  2. 2. Effekten av proteintillskott på kroppssammansättning vid viktnedgång hos överviktiga och obesa

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Jonny Trinh; Tilda Olsson; [2021-08-06]
    Nyckelord :Proteintillskott; fettfri massa; fettmassa; muskelproteinsyntes; kalorirestriktion; övervikt; fetma; Protein supplements; fat-free mass; fat mass; muscle protein synthesis; calorie restriction; weight loss; overweight; obesity;

    Sammanfattning : Abstract Title: The effect of protein supplements on body composition during weight loss in overweight and obese adults - A systematic review articleAuthor: Jonny Trinh and Tilda OlssonSupervisor: Therese KarlssonExaminer: Anna WinkvistProgramme: Programme in dietetics, 180/240 ECTSType of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education creditsDate: 2021-04-01Background: Overweight and obesity have turned into a global epidemic in recent decades, where the risk of comorbidity is increasing. Treatment of overweight and obesity includes lifestyle changes, where diet and physical activity are paramount. LÄS MER

  3. 3. Kan supplementering med inulin eller oligofruktos minska aptiten hos personer med övervikt eller fetma?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Johanna Aula; Ninni Nilsson; [2021-08-06]
    Nyckelord :Inulin; oligofruktos; hunger; aptit; övervikt; fetma; Visual Analogue Scale; VAS; oligofructose; appetite; overweight; obesity;

    Sammanfattning : AbstractTitle: Can Supplementation with Inulin or Oligofructose Decrease Appetite in Adults with Overweight or Obesity?- A Systematic ReviewAuthors: Johanna Aula and Ninni NilssonSupervisor: Sofia KlingbergExaminer: Klara SjögrenProgramme: Programme in dietetics, 180/240 ECTSType of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education creditsDate: May 25, 2021_________________________________________________________________________Background: Overweight and obesity is a serious public health problem. It is associated with premature death and several diseases. LÄS MER

  4. 4. Does an increased intake of dietary proteins lead to improvements in perceptions of appetite in people with obesity during a period of calorie restriction?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Alexander Hidén; Daniel Karevi; [2021-08-06]
    Nyckelord :Systematic review; Protein; Obesity; Satiation; Appetite; Systematisk översiktsartikel; Protein; Fetma; Mättnad; Aptit;

    Sammanfattning : SammanfattningTitel: Leder ett högre proteinintag till förbättrade aptitrelaterade känslor hos obesa personer under en period av kalorirestriktion?Författare: Alexander Hidén, Daniel KareviHandledare: Therese KarlssonExaminator: Sofia KlingbergLinje: Dietistprogrammet, 180/240 hpTyp av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hpDatum: 2021-04-01Bakgrund: Övervikt och fetma är en växande pandemi på global skala. Protein har länge ansetts ge positiv effekt på mättnad och aptit, vilket, om använt, skulle kunna leda till en mer effektiv viktminskningsbehandling hos överviktiga och obesa. LÄS MER

  5. 5. Effekt av medelhavskost i jämförelse med habituell kost eller low-fat, high-complex carbohydrate diet på mängden Faecalibacterium prausnitzii i tarmmikrobiotan

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Jessica Hansson Catenot; Louice Spjuth; [2021-08-06]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : AbstractTitle: Effect of Mediterranean diet compared to habitual diet or low-fat, high-complex carbohydrate diet on the amount of Faecalibacterium prausnitzii in the intestinal microbiota.Author: Louice Spjuth and Jessica Hansson CatenotSupervisor: Klara SjögrenExaminer: Anna WinkvistProgramme: Programme in dietetics, 180/240 ECTSType of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education creditsDate: May 25, 2021Background: Mediterranean diet consists of a high proportion of fruits, vegetables, fish, seafoods, white meats, monounsaturated and polyunsaturated fats. LÄS MER