Sökning: "KÖTT"

Visar resultat 11 - 15 av 494 uppsatser innehållade ordet KÖTT.

  1. 11. Jakten och jägaren : En osteologisk analys av säl- och människoben från en begravningsplats på Gotska Sandön

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för arkeologi och antik historia

    Författare :Karolina Wälivaara; [2023]
    Nyckelord :Seal; seal hunting; Säludden; Gotska Sandön; Fårö; Gotland; Baltic Sea; Middle Ages; osteology; Säl; säljakt; Säludden; Gotska Sandön; Fårö; Gotland; Östersjön; medeltid; osteologi;

    Sammanfattning : I denna uppsats diskuteras jakten och nyttjandet av säl på Gotska Sandön, med utgångspunkt i en osteologisk analys av säl- och människoben från en begravningsplats på öns norra kust. Diskussionen inkluderar dessutom jämförelser med arkeologiska lokaler och etnografiska beskrivningar från öar som Gotland, Stora Karlsö, Fårö och Runö. LÄS MER

  2. 12. GOTT OCH ÄCKLIGT. : Hem- och konsumentkunskaplärares upplevelser av samtal om smak främst kopplad till vegetarisk mat

    M1-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Maria Rundström; Anna Skytt Becker; [2023]
    Nyckelord :undervisning; ungdomar; utmaningar; vokabulär; matval;

    Sammanfattning : Bakgrund Maten vi äter är en kraftigt bidragande faktor till det försämrade klimatet. Matkonsumtionen måste ändras till en diet med mindre animaliska produkter och mer vegetarisk mat. Smak ses som en avgörande aspekt när det handlar om matval. Barn och ungdomar möter mat och smak i skolämnet Hem- och konsumentkunskap (HKK). LÄS MER

  3. 13. Associations between health literacy, ADHD, and eating behaviour

    Master-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskaper (HOV)

    Författare :Alina Wolmar; [2023]
    Nyckelord :Attention Deficit Hyperactivity Disorder; ADHD; folkhälsa; hälsolitteracitet; ätbeteende;

    Sammanfattning : Personer med ADHD riskerar ohälsa i högre grad än befolkningen i stort. Såväl matvanor, som hälsolitteracitet kan ha signifikant inverkan på individers hälsa. LÄS MER

  4. 14. Hållbar omställning av den svenska köttbranschen genom implementering av vegetabiliskt protein

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Industriell teknik

    Författare :Filippa Rydberg; Hanna Stanser; [2023]
    Nyckelord :hållbar omställning; köttindustri; kött; vegetabiliskt protein; etablerade företag; alternativt protein; svenska köttbranschen;

    Sammanfattning : Köttindustrin har en omfattande negativ klimatpåverkan då värdekedjan släpper ut växthusgaser. Andra problem industrin bidrar till är markdegradering, förorening och övergödning. Till följd av detta har industrin börjat granskas och alternativa tillvägagångssätt och produkter framkommit. LÄS MER

  5. 15. Den nuvarande livsmedelssäkerhetens potential - En studie av livsmedelssäkerhetens senare framgång och framtida möjligheter

    Master-uppsats, Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC); Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Steven Todorovski; [2023]
    Nyckelord :Livsmedelssäkerhet; Livsmedelskontroll; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : The purpose of this study was to investigate how food safety measures have developed over the last two decades; how the resent 2020 pandemic affected food safety- and control; how effective the current methods are; and what potential new methods might exist in the coming decade. This study was executed as a combined literary study, where current scientific studies and reports where analysed, and a survey with relevant questions, that was sent to various individuals with work experience in food safety- and control, was conducted. LÄS MER