Sökning: "Karin Mat"

Visar resultat 1 - 5 av 35 uppsatser innehållade orden Karin Mat.

  1. 1. Solcellsanläggningar på Skånes jordbruksmark - En intervjustudie av markägares inställning samt en kartläggning av potential på obrukad jordbruksmark

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Lunds universitet/Miljö- och energisystem

    Författare :Anna-Karin Aronsson; [2022]
    Nyckelord :Bortfall av jordbruksmark; markförlagd solelproduktion; energiproduktion på jordbruksmark; markägares motiv; solcellspark; omställning av jordbruksmark; farmland taken out of production; agricultural land conversion; farm-based energy production; landowners’ drivers; ground-mounted solar power plants; solar parks; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Intresset för etablering av solcellsanläggningar på Skånes jordbruksmark har ökat kraftigt under de senaste åren i takt med stigande elpriser och den pågående omställningen till en fossilfri energiförsörjning. Samtidigt står Skåne för en stor del av Sveriges livsmedelsproduktion, vilket innebär en potentiell målkonflikt mellan två viktiga samhällsintressen; mat-och energiproduktion. LÄS MER

  2. 2. Förskolepersonals perspektiv på neofobi och ätovilja på kommunala förskolor : en enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Malin Darth; Karin Rehult; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund Barn behöver stor andel näring i förhållande till sin kroppsvikt för att inte tillväxten ska påverkas negativt. Förekomsten av neofobi varierar mellan 40-60% och 50% av tvååringar uppges vara petiga. LÄS MER

  3. 3. Hur nudging kan minska matsvinn och främja cirkularitet : Konsumenters upplevelse av nudging i relation till klass II-produkter inom dagligvaruhandelns e-handel

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Umeå universitet/Företagsekonomi

    Författare :Michaela Alenbrand; Karin Johansson; [2021]
    Nyckelord :Nudging; food waste; circular economy; digital nudging; behavioral economics; decision-making; food retail; circularity; sustainability; suboptimal foods; Nudging; matsvinn; cirkulär ekonomi; digital nudging; beteendeekonomi; beslutstagande; e-handel; dagligvaruhandel; cirkularitet; hållbarhet; klass II-produkter;

    Sammanfattning : Problematiken med matsvinn utgör ett globalt hållbarhetsproblem och konsumenternasbeteende har identifierats som den främsta bidragande faktorn till problematiken. En minskning av matsvinn måste ske för att en övergång till och utveckling av cirkulär ekonomi ska kunna realiseras, vilket ses som en direkt nödvändighet för att uppnå en hållbar utveckling. LÄS MER

  4. 4. Klimatpåverkan och näringstäthet för mjölk och växtbaserade alternativ : – en scoping review

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Karin Karlsson; Amalia Palenius; [2020]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Mjölk är ett livsmedel i fokus till följd av den tilltagande debatten om hållbar mat och vegetabiliska alternativ till animalier. Mjölk är ett näringsrikt livsmedel med en central del i den svenska kosten, och det är därför viktigt att veta hur mjölken förhåller sig till de miljömål som finns. LÄS MER

  5. 5. Matsvinn i hem och konsumentkunskap : Lärares erfarenheter av och syn på matsvinn i ämnet

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Veronica Rehné; Karin Täppers; [2020]
    Nyckelord :Matsvinn: Hem- och konsumentvetenskap: Minska matsvinn: Undervisning: Lärare;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sverige har anslutit sig till Agenda 2030, vars mål är minskat matsvinn. Regeringen har gett i uppdrag till Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket att finna strategier hur invånare i Sverige kan minska matsvinnet. LÄS MER