Sökning: "Kokböcker"

Visar resultat 1 - 5 av 27 uppsatser innehållade ordet Kokböcker.

  1. 1. En undersökning av kokboksomslag från 1990-tal till 2020-tal

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3)

    Författare :Evelina Björk; [2023]
    Nyckelord :Grafisk design; Design; Kokböcker; Kokboksdesign; Semiotisk analys; Semiotik; Diskurs; Bildanalys;

    Sammanfattning : Cookbooks, cover design, discourse, graphic design, semiotic analysis, visual analysis  .... LÄS MER

  2. 2. Bamse är hela tallriksmodellen : En undersökning av franchising i kokböcker för barn

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3)

    Författare :Olivia Spens; [2023]
    Nyckelord :barnmedia; lärovetenskap; läromedelsdesign; franchising; marknadsföring för barn; marknadsföring; narrativa världar; fiktionsvärldar; barnlitteratur; kokboksdesign;

    Sammanfattning : The essay investigates the relationship between fictional universes and facts in children’scookbooks that are part of media franchises. The opposing forces of fact and fiction areunited in books that market themselves as teaching skills to children, and the essay willdiscuss to what extent they succeed, as well as comment on how format and brand identitycan interfere with aims of teaching. LÄS MER

  3. 3. Inte någons hemmafru : kvinnliga stereotyper i svenska kokböcker med utgångspunkt i Lotta Lundgrens kokbok “Om jag var din hemmafru”

    L2-uppsats, Lunds universitet/Medie- och kommunikationsvetenskap; Lunds universitet/Institutionen för kommunikation och medier

    Författare :Sabina Kulic; Emelie Bronstorp; [2021]
    Nyckelord :genus; hemmafru; kokböcker; könsstereotyper; semiotisk bildanalys; Social Sciences;

    Sammanfattning : Den här uppsatsen undersöker hur kvinnlighet uttrycks visuellt i svenska kokböcker från två olika tidsperioder. Studien utgår från Lotta Lundgrens kokbok Om jag var din hemmafru: eller hur man får en vardag att smaka som en lördag (2011) och jämför den med tre separata kokböcker från 40-och 50-talet. LÄS MER

  4. 4. Utländskt och svenskt i kokböcker för barn. : Framställningen av olika nationaliteter i kokböcker för barn utgivna i Sverige 1960- 2014

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Institutionen för språk, litteratur och interkultur (from 2013)

    Författare :Paola Allegrini; [2020]
    Nyckelord :children’s cookbooks; representation; foreign; Swedish; nationality; discourse analysis; norms; values; the culinary Other; kokböcker för barn; representation; utländskt; svenskt; nationalitet; diskurs; diskursanalys; normer; värderingar; stereotyper; de kulinariska Andra;

    Sammanfattning : Syftet med denna uppsats är att identifiera vilka nationaliteter som finns representerade, och hur utländskt och svenskt framställs i 12 kokböcker för barn utgivna i Sverige 1960-2014. Först gjordes en innehållsanalys för att finna lämpliga analyskategorier för att beskriva hur nationell och icke-svensk proveniens kommer till uttryck. LÄS MER

  5. 5. Att sylta eller inte sylta : En analys av fermenteringsmetoder beskrivna i svenska kok- och hushållsböcker under perioden 1736 - 1920

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Enheten för restauranghögskolan

    Författare :Oskar Eklund; Dan Eriksson; [2019]
    Nyckelord :Fermentation; History; Household; cookbooks; Meal history; Fermentering; Historia; Hushåll; Kokböcker; Måltidshistoria;

    Sammanfattning : Historiskt sett har fermenteringsmetoder främst använts för livsmedelskonservering, och därmed i överlevnadssyfte. Idag växer intresset för fermentering men utifrån nya intresseområden såsom för det ökade näringsinnehållet och metodernas smakförhöjande egenskaper. LÄS MER