Sökning: "Kolesterol"

Visar resultat 1 - 5 av 73 uppsatser innehållade ordet Kolesterol.

  1. 1. Hur påverkas lipidnivåerna av ägg vid diabetes typ 2, prediabetes och metabolt syndrom? En systematisk litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Alma Henriksson; Ellen Woivalin; [2024-02-09]
    Nyckelord :Egg; cholesterol; LDL; HDL; type 2 diabetes; prediabetes; metabolic syndrome; Ägg; kolesterol; diabetes typ 2; metabolt syndrom;

    Sammanfattning : Syfte: Att en kost rik på mättat fett har en negativ inverkan på blodlipider har länge varit klarlagt. Däremot råder delade åsikter om effekterna av kolesterolintag på lipidnivåer hos personer med blodlipidrubbningar. Många kolesterolrika livsmedel innehåller också en stor andel mättat fett. LÄS MER

  2. 2. Spirulinas effekt på blodlipidnivåer – En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Andrea Grankvist; Fia Löfmark; [2024-02-09]
    Nyckelord :Spirulina; Arthrospira Maxima; Arthrospira Platensis; blodlipider; LDL; HDL; totalkolesterol; triglycerider; blood lipids; total cholesterol; triglycerides;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel är att undersöka om spirulinaintag har en effekt på blodlipidnivåer hos vuxna människor, oavsett hälsostatus. Metod: En systematisk litteratursökning utfördes i databaserna Scopus och PubMed. LÄS MER

  3. 3. Kan intag av brunalger sänka LDL-kolesterolet? En systematisk översiktsartikel om brunalgers effekt på LDL-kolesterol hos vuxna med dyslipidemi

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Julia Gröning; Jessica Lindh; [2024-02-09]
    Nyckelord :Brown algae; seaweed; seaweed; macro algae; dyslipidemia; LDL cholesterol; Brunalger; tång; makroalger; dyslipidemi; LDL-kolesterol;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med den systematiska översiktsartikeln var att undersöka det vetenskapliga underlaget kring huruvida ett intag av brunalger kan påverka LDL-kolesterol hos vuxna med dyslipidemi Metod: Litteraturinsamlingen gjordes genom sökningar i databaserna Scopus och PubMed fram till den 23 januari 2023. Sökningarna gjordes i block om tre där sökblock ett riktade sig mot alger, sökblock två mot dyslipidemi och sökblock tre mot RCT. LÄS MER

  4. 4. Exploring alternative surfactants to replace PEG within lipid nanoparticles

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master); Lunds universitet/Bioteknik (CI); Lunds universitet/Bioteknik (master)

    Författare :Elina Edidovica; [2024]
    Nyckelord :Lipid nanoparticle; polyethelyne glycol PEG ; alpha-tomatine; N-hexadecyl beta d-maltoside HDM ; DOPC; DPPC; cholesterol; film hydration; stability study; DLS; Cryo-TEM; SAXS; pharmaceutical formulation; Chemistry;

    Sammanfattning : Over the past decade an increasing amount of studies has demonstrated that PEGylation not only precipitates reductions in drug delivery efficiency but also triggers the immune system to produce antibodies, specifically anti-PEG antibodies. The objective of my thesis is to explore alternative surfactants that could viably replace PEG within lipid nanoparticles. LÄS MER

  5. 5. Brännässla (Urtica dioica L.): Bioaktiva komponenter och funktionella egenskaper

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Matilda Wetterholm; [2023]
    Nyckelord :Urtica Dioica L.; bioaktiva komponenter; hälsa;

    Sammanfattning : Urtica dioica L. (UD) eller brännässla har använts i tusentals år som traditionell medicin och i kosten. Litteraturstudien syftar till att undersöka vilka bioaktiva komponenter som finns i nässla och dess funktionella egenskaper med fokus på hälsa. Brännässlan är känd som ett ihärdigt ogräs som orsakar smärtsam klåda. LÄS MER