Sökning: "Kolesterol"

Visar resultat 6 - 10 av 73 uppsatser innehållade ordet Kolesterol.

  1. 6. Fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött med koppling till human hälsa

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Fanny Lagerström; [2023]
    Nyckelord :Vilt; Vildsvin; Vildsvinskött; Gris; ; Fläsk; Fläskköt; Fettsammansättning; Fettsyror; Mättat Fett; ; Omättat Fett; Fleromättat Fett; Aminosyror; HDL; LDL; Transfett; Trikiner; Trikinos;

    Sammanfattning : Detta är en litteraturstudie vars syfte är att undersöka fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött och jämföra dessa för att vidare kunna koppla insamlad information till humana hälsoaspekter. Fetter är en viktig del av en hälsosam kost och det är därför viktigt att förstå vilka typer av fetter man bör få i sig samt vilka man bör undvika. LÄS MER

  2. 7. Förbättrar fermenterad soja lipidnivåer?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Jonathan Orinius; Marcelo Villalta Rivera; [2022-06-21]
    Nyckelord :Apo B Apo A1; Fermenterad soja; HDL kolesterol; LDL kolesterol; Lipider; RCT; Total kolesterol; Triglycerider; Triglycerides; Total cholesterol; Lipids; LDL cholesterol; HDL cholesterol; Fermented soy;

    Sammanfattning : Syfte: Undersöka om fermenterade sojaprodukter har en effekt på lipidnivåer hos vuxna med riskfaktorer för utvecklandet av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med inget intag av sojaprodukter Metod: Insamling av data skedde i de två databaserna Scopus och Pubmed. Mesh termer som användes var ‘’Soy Foods’’, “Fermentation” och “Lipids” etc. LÄS MER

  3. 8. How antinutrients found in legumes and legume-based products affect the bioavailability of nutrients

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Anna Johansson; [2022]
    Nyckelord :Legumes; nutrients; bioavailability; antinutritional factors; absorption and uptake; antinutrients;

    Sammanfattning : As a plant-based diet has been more advocated for various reasons, legumes have become an important pillar in such a diet. Brown beans, yellow peas, green peas and fava beans are the dominating grain legumes grown in Sweden are a natural source of proteins, vitamins and minerals. LÄS MER

  4. 9. Hjärtskyddande effekten av GLP-1 analoger vid behandling av patienter med typ-2 diabetes

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Rana Gbashi; [2022]
    Nyckelord :GLP-1 analoger;

    Sammanfattning : Bakgrund: Typ-2 diabetes är en sjukdom som kännetecknas av nedsatt insulinkänslighet (insulinresistens) samtidigt minskar betacellsfunktionen gradvis med fördröjt och otillräckligt insulinsvar på stimuli. Produktionen av insulin i bukspottkörteln räcker inte för kroppens behov. LÄS MER

  5. 10. Effekter av standardiserat Cynara scolymus-extrakt på lipidstatus hos vuxna med hyperkolesterolemi för utfallsmåtten TC, HDL och LDL.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Sviatlana Finkouskaya; Linda Nääs; [2021-08-06]
    Nyckelord :Cynara scolymus; Artichoke; ALE; Kronärtskocka; Hyperkolesterolemi; Kolesterol; Lipider; Hypercholesterolemia; Cholesterol; Lipids;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Effekter av standardiserat Cynara scolymus-extrakt på lipidstatus hos vuxna med hyperkolesterolemi för utfallsmåtten TC, HDL och LDL Författare: Linda Nääs och Sviatlana Finkouskaya Handledare: Linnea Bärebring Examinator: Klara Sjögren Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2021-05-25 ___________________________________________________________________________ Bakgrund Förhöjda lipidvärden innebär kardiovaskulär ohälsa. Traditionell behandling av lipidrubbningar är kostmodifiering och vid uttalad hyperkolesterolemi förskrivning av statiner. LÄS MER