Sökning: "Kostbehandling"
Visar resultat 16 - 20 av 34 uppsatser innehållade ordet Kostbehandling.
16. Kunskap,frågor och svar om egenvårdsråd gällande kost till patienter med kolorektal cancersjukdom : En intervjustudie med sjuksköterskor på kirurgisk vårdavdelning
Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Aktuell forskning lyfter kostens betydelse för tillfrisknande vid kolorektal cancersjukdom och föreslår kostbehandling som ett kompletterande behandlingsalternativ. Trots detta finns osäkerhet hos både patienter och sjuksköterskor om egenvårdsråd gällande kost vid utskrivning från kirurgisk vårdavdelning. LÄS MER
17. Kostmönster, makronutrientfördelning eller energirestriktion? : En scoping review om effektiv kostbehandling vid NAFLD.
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) är ett tillstånd som får allt större utbredning, och det finns idag inga riktlinjer för nutritionsbehandling av sjukdomen, förutom viktnedgång och motion. Det finns studier på olika koster, där bland annat Medelhavskosten har fått bra resultat som visar på förbättring av fettlever. LÄS MER
18. Effekten av låg-FODMAP-kost gentemot traditionell kostbehandling avseende buksmärta och avföringsförändringar hos IBS-patienter
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicinSammanfattning : Titel: Effekten av låg-FODMAP-kost gentemot traditionell kostbehandling avseende buksmärta och avföringsförändringar hos IBS-patienter Författare: Percy Kazeroony & John Wikström Handledare: Andrea Mikkelsen Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-04-04 Bakgrund: Irritable Bowel Syndrom (IBS), är en vanligt förekommande funktionell mag-tarmsjukdom med en global förekomst på 10–20%. Sjukdomen innebär lidande och nedsatt livskvalitet för drabbade patienter och medför även stora kostnader för både sjukvård och samhälle på grund av frekventa vårdbesök och en minskad arbetsproduktivitet. LÄS MER
19. Positiv effekt av låg FODMAP-kost på gastrointestinala symptom hos vuxna med IBS
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicinSammanfattning : Titel: Positiv effekt av låg FODMAP-kost på gastrointestinala symptom hos vuxna med IBS Författare: Karoline Pettersson och Amanda Rosengren Handledare: Andrea Mikkelsen Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-05-24 ___________________________________________________________________________ Bakgrund: IBS (irritable bowel syndrome) är en av de mest vanligt förekommande mag-tarmsjukdomarna och i Sverige är prevalensen för IBS uppskattad till 13,5 %. Det finns olika behandlingsformer för att lindra symptomen vid IBS och en kostbehandling som används är låg FODMAP-kost. LÄS MER
20. Fördelar med en växtbaserad kost som behandling vid kroniska sjukdomar : en kvalitativ studie om patienters upplevelser.
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund Kroniska sjukdomar utgör nu den största sjukdomsbördan i världen och 70-80% av sjukvårdskostnaderna. De flesta kroniska sjukdomar kan förebyggas med ändrade levnadsvanor men det behövs effektiva metoder. LÄS MER