Sökning: "Kostbehandling"

Visar resultat 21 - 25 av 34 uppsatser innehållade ordet Kostbehandling.

  1. 21. Primärvårdsläkare och kostbehandling : En kvantitativ enkätundersökning

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Elisabeth Bäckman; Johanna Danielsson; [2016]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Tidigare studier har visat att primärvårdsläkare upplever sin kostkunskap som sämre än önskvärd, vilket gör att de sällan samtalar om matvanor med sina patienter. Dock tycker de att kosten är viktig och anser att det är deras ansvar att prata om den. LÄS MER

  2. 22. Individers upplevelse av kostbehandling vid typ 2 diabetes.

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)

    Författare :Gabriella Lindberg; Andrea Melendez; Ylva Wagner; [2014]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Typ 2 diabetes är en sjukdom som ökar globalt. Den största delen av diabetesbehandlingen utgörs av livsstilsförändringar där kostbehandlingen är av stor betydelse. Patienter med typ 2 diabetes upplever att livsstilsförändringar är svåra att genomföra, specifikt gällande kosthållningen. LÄS MER

  3. 23. Kvinnliga bloggare med diabetes typ 2 och deras erfarenheter av att äta LCHF-kost : Blogganalys

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för hälso- och vårdvetenskap

    Författare :Lena Eriksson; Emelie Jernkrok; [2014]
    Nyckelord :LCHF; diabetes type 2; blog; women; experience; LCHF; diabetes typ2; blogg; kvinnor; erfarenheter;

    Sammanfattning : Innan insulinets upptäckt 1920 behandlades diabetespatienter med lågkolhydratkost. Enligt tidigare forskning om lågkolhydratkost framkom bra resultat gällande det minskade insulin behovet och förbättrade HbA1c värden. LÄS MER

  4. 24. D-vitaminsupplementering och dess effekt på kroppssammansättning hos överviktiga och obesa – en systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Johanna Blum; Emma Sellin Frimodig; [2013-05-31]
    Nyckelord :D-vitaminsupplementering; överviktiga; obesa;

    Sammanfattning : Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: D-vitaminsupplementering och dess effekt på kroppssammansättning hos överviktiga och obesa – en systematisk översiktsartikel Författare: Johanna Blum och Emma Sellin Frimodig Handledare: Sofia Klingberg Examinator: Ingrid Larsson Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2013-04-10 Bakgrund: Övervikt och fetma är ett stort problem internationellt och leder till en ökad risk för sjuklighet och försämrad livskvalitet. Eftersom forskning visar att det finns ett samband mellan fetma och låga serumnivåer av 25(OH)D väcker detta frågan om supplementering med vitamin D kan ha gynnsamma effekter på kroppsvikt, midjeomfång och kroppssammansättning vid övervikt och fetma. LÄS MER

  5. 25. Sambandet mellan IBS och FODMAPs

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Helena Hautamäki; Rebecka Bertilsson; [2013-05-31]
    Nyckelord :IBS; FODMAPs;

    Sammanfattning : Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition SAMMANFATTNING Titel: Sambandet mellan IBS och FODMAPs En systematisk översiktsartikel Författare: Helena Hautamäki och Rebecka Bertilsson Handledare: Sofia Klingberg Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2013-04-10 Bakgrund: IBS (Irritable Bowel Syndrome) är en funktionell mag-tarmsjukdom, som är en vanlig åkomma i den västerländska befolkningen. Symptomen domineras av diarré, uppblåsthet, buksmärta, förstoppning, och gaser. LÄS MER