Sökning: "Kostregistrering"

Visar resultat 11 - 15 av 37 uppsatser innehållade ordet Kostregistrering.

  1. 11. Effekten av näringsbaserade program med syfte att förebygga och/eller behandla sår

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Jönköping/HHJ, Avd. för omvårdnad

    Författare :Andreas Karlsson; Oliver Rapp; [2018]
    Nyckelord :Näringsbaserade program; sårläkning; kostillskott; omvårdnadåtgärder; kvantitativ;

    Sammanfattning : Bakgrund: Det finns många faktorer som påverkar läkningsprocessen. Personer med svårläkta sår upplever ett lidande som negativt påverkar vardagen. Ett tillgodosett energiintag är en viktig faktor för att optimera sårläkningen. Ett näringsbaserat program kan vara ett verktyg för att behandla sår. LÄS MER

  2. 12. Kostintag hos amputerade : En jämförande undersökning av energiintag, mikronutrientsintag och intagsfrekvenser i relation till Riksmaten 2010/2011

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Matilda Andersson; Nicholas Levak; [2017]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Det finns anledning att tro att amputerade har en ökad risk för både viktuppgång och näringsbrist. Övervikt kan medföra särskilt stora negativa konsekvenser för denna patientgrupp och förutsättningarna för fysisk aktivitet är ofta begränsade. LÄS MER

  3. 13. Energiomsättning och energigivande näringsämnen hos överviktiga barn och ungdomar

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Emelina Malmborg; [2016]
    Nyckelord :övervikt; fetma; energiförbrukning; energiintag; kostregistrering; aktivitetsregistrering; barn; ungdomar; energigivande näringsämnen;

    Sammanfattning : Övervikt och fetma är ett stort folkhälsoproblem världen över och ökar kontinuerligt. Det globala förändringarna inom kost och levnadsmönster som skett har lett till en obalans mellan energiintag och energiförbrukning och anses vara grunden till övervikt och fetma hos barn och ungdomar. LÄS MER

  4. 14. Hur påverkar energi- och proteinrik kost intaget av energi och makronutrienter?

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Sektionen för lärande och miljö

    Författare :Ellinor Lindberg; Louise Andersson; [2015]
    Nyckelord :Food record; quantitative method; elderly; malnutrition; energy dense diet; public meals; Kostregistrering; kvantitativ metod; äldre; undernäring; energirik kost; offentliga måltider;

    Sammanfattning : Today 70 percent of the people residing in nursing homes are undernourished. One way to avoid that an individual is affected by malnutrition it is a necessity that the meals is customized after special needs current among other things as energy and protein. LÄS MER

  5. 15. Näringsintag och måltidsmiljö på ett kommunalt äldreboende i Dorotea kommun : En studie baserad på mixed methods

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Lena Nordlund; Anneli Angenberg; Frida Olsson; [2015]
    Nyckelord :mixed methods; kostregistrering; äldreboende;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Bakgrund Malnutrition är vanligt förekommande bland äldre och speciellt hos sjuka äldre. Rekommendationerna kring hälsosamt kroppsmasseindex (BMI) är högre för äldre personer. Faktorer som påverkar matintaget hos äldre är aptit, sjukdom och måltidssituation. LÄS MER