Sökning: "Kostrekommendationer"
Visar resultat 1 - 5 av 40 uppsatser innehållade ordet Kostrekommendationer.
1. Patienters upplevelse av att få en ileostomi : En litteraturstudie
Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärdSammanfattning : Abstract Background: Ileostomy is done through a surgical procedure, where part of the small intestine is opened and passed through the abdominal wall to create an opening. Patients with an ileostomy can experience complications and problems that affect their lives, regardless of whether the ileostomy is temporary or permanent. LÄS MER
2. Uppfattningar om hälsosamma matvanor och Livsmedelsverkets kostråd i relation till de egna vanorna hos personer uppväxta i Brasilien boendes i Sverige : En kvalitativ studie
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: Forskning visar att migration till höginkomstländer ökar risken för folkhälsosjukdomar. En viktig aspekt är övergången från en hög andel färska råvaror till en matmarknad med stort utbud av processade livsmedel. LÄS MER
3. Att förändra eller förändras : Upplevelser i samband med kostbehandlad diabetes mellitus typ två
Magister-uppsats, Blekinge Tekniska Högskola/Institutionen för hälsaSammanfattning : Bakgrund: Diabetes mellitus typ två är en kronisk sjukdom som medför risk för svåra komplikationer, nedsatt livskvalitet och för tidig död. En viktig del i behandlingen består av egenvård i form av förändrad livsstil avseende fysisk aktivitet, glukoskontroll och hälsosam kost. Med förändrade kostvanor kan progress och symtom minska. LÄS MER
4. “Låt maten vara din medicin och medicinen din mat” - En intervjustudie om uppfattningar och användningen av läkeväxter i hälsofrämjande syfte
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Läkeväxter har varit en viktig källa till både näring och medicin för människan under alla tider. Idag verkar dock kunskapen om och användningen av dessa växter vara relativt låg i Sverige i jämförelse med många andra länder. LÄS MER
5. Patienters upplevelser av att förändra kosten vid diabetes typ 2 : En kvalitativ litteraturöversikt
Kandidat-uppsats, Högskolan i Jönköping/HHJ, Avd. för omvårdnadSammanfattning : Bakgrund: Diabetes typ 2 är en sjukdom som ökar i hela världen. Ohälsosam mat är en stor riskfaktor till att drabbas av diabetes typ 2. Personer som lever med diabetes typ 2 rekommenderas därför att undvika livsmedel innehållandes mycket socker och istället äta frukt, grönsaker, fisk, bönor och fullkornsprodukter. LÄS MER