Sökning: "Kostrekommendationer"

Visar resultat 1 - 5 av 40 uppsatser innehållade ordet Kostrekommendationer.

  1. 1. Patienters upplevelse av att få en ileostomi : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Dima Fakhereddin; [2023]
    Nyckelord :Experiences; ileostomy; nurse; nursing care; quality of life; Ileostomi; omvårdnad; patient; upplevelser;

    Sammanfattning : Abstract Background: Ileostomy is done through a surgical procedure, where part of the small intestine is opened and passed through the abdominal wall to create an opening. Patients with an ileostomy can experience complications and problems that affect their lives, regardless of whether the ileostomy is temporary or permanent. LÄS MER

  2. 2. Uppfattningar om hälsosamma matvanor och Livsmedelsverkets kostråd i relation till de egna vanorna hos personer uppväxta i Brasilien boendes i Sverige : En kvalitativ studie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emma Eriksson; Silva Amorim Gabriela; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Forskning visar att migration till höginkomstländer ökar risken för folkhälsosjukdomar. En viktig aspekt är övergången från en hög andel färska råvaror till en matmarknad med stort utbud av processade livsmedel. LÄS MER

  3. 3. Att förändra eller förändras : Upplevelser i samband med kostbehandlad diabetes mellitus typ två

    Magister-uppsats, Blekinge Tekniska Högskola/Institutionen för hälsa

    Författare :Emmy Atle Barthelson; [2020]
    Nyckelord :diabetes mellitus typ två; egenvård; kost; kostrekommendationer; livsstil; upplevelser;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes mellitus typ två är en kronisk sjukdom som medför risk för svåra komplikationer, nedsatt livskvalitet och för tidig död. En viktig del i behandlingen består av egenvård i form av förändrad livsstil avseende fysisk aktivitet, glukoskontroll och hälsosam kost. Med förändrade kostvanor kan progress och symtom minska. LÄS MER

  4. 4. “Låt maten vara din medicin och medicinen din mat” - En intervjustudie om uppfattningar och användningen av läkeväxter i hälsofrämjande syfte

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Karoline Karttunen; Mirjam Larsson; [2019-08-14]
    Nyckelord :Läkeväxter; vilda ätliga växter; hälsofrämjande; uppfattningar; ekologiskt perspektiv; autonomi;

    Sammanfattning : Läkeväxter har varit en viktig källa till både näring och medicin för människan under alla tider. Idag verkar dock kunskapen om och användningen av dessa växter vara relativt låg i Sverige i jämförelse med många andra länder. LÄS MER

  5. 5. Patienters upplevelser av att förändra kosten vid diabetes typ 2 : En kvalitativ litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Jönköping/HHJ, Avd. för omvårdnad

    Författare :Elin Stormats; Emma Gustafsson; [2019]
    Nyckelord :Diabetes typ 2; Kost; Concordance; Omvårdnad;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes typ 2 är en sjukdom som ökar i hela världen. Ohälsosam mat är en stor riskfaktor till att drabbas av diabetes typ 2. Personer som lever med diabetes typ 2 rekommenderas därför att undvika livsmedel innehållandes mycket socker och istället äta frukt, grönsaker, fisk, bönor och fullkornsprodukter. LÄS MER